Dyrt att rösta utomlands

Varför inte införa förhandsröstning per post i Finland?

Jag avlägger för tillfället utbytesstudier vid Tohoku-universitetet i Sendai i nordöstra Japan. Häromdagen fick jag min anmälan om rösträtt i kommande parlamentsval där jag fick veta att närmaste förhandsröstningsställe finns i Tokyo.

Jag kan knappast klaga på att det finns ett ställe för mig att rösta på andra sidan världen, speciellt när Finland är ett så litet land. Men det blir ju dyrt och tidskrävande ifall jag röstar; en tur-och-returresa till Tokyo innebär antingen att spendera minst 60 euro och tolv timmar på bussen, eller kring 200 euro för snabbtågsbiljetter. Jag får för första gången verkligen fundera på om jag ska rösta eller inte på grund av kostnaden.

Varför inte införa förhandsröstning per post i Finland? Förutom att minska kostnaden för väljare i min situation skulle det möjligtvis också göra det lättare för vissa väljare att rösta i hemlandet också.

Davis Sorenson Sendai, Japan

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02