Dyraste whiskyflaskan såld – för nästan 1,7 miljoner

En över 90 år gammal Macallan som legat på fat i 60 år innan den hälldes på flaska har sålts på auktionsfirman Sotheby's i London för 1,45 miljoner pund (drygt 18 miljoner kronor). Arkivbild. Bild: JESSICA GOW/ TT

Whiskyvärldens "heliga graal" har satt nytt världsrekord för den dyraste flaskan som sålts.

En över 90 år gammal Macallan som legat på fat i 60 år gick under klubban på auktionsfirman Sotheby's i London för 1,45 miljoner pund (1,68 miljoner euro).

"Det här är den mest ikoniska av alla flaskor skotsk whisky, den mest väsentliga mittpunkten för alla fantastiska samlingar", skriver Sotheby's i ett uttalande.

Enligt firman rör det sig om whiskyvärldens "heliga graal".

Whiskyn destillerades 1926 och flaskan är en av bara 40 som Macallan, baserat i Moray i norra Skottland, har bekräftat hälldes upp 1986 från fat nummer 263.

Den förväntade försäljningssumman var cirka 450 000 pund, men den skenade iväg och slog de 1,2 miljoner pund som en flaska från samma fat noterade på en auktion i fjol.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning