Dyra daghem tvingar Londons mammor ut ur arbetslivet

Rekordmånga mammor lämnar arbetslivet i London. Skillnaden mellan hur många män och kvinnor i fyrtioårsåldern som jobbar i den brittiska huvudstaden är större än i de flesta andra EU-länder. Orsaken är den extremt dyra barnomsorgen. HBL har träffat tre mammor som kämpar med att få ihop livspusslet.

LONDON Betania Campbell-Bell är en av många mammor som tvingats lämna arbetslivet på grund av dagiskostnaderna i London. Hon är upprörd över systemet i Storbritannien och säger att arbetsgivarnas attityd är "det är ditt problem". Det finns ingen flexibilitet enligt henne och det drabbar kvinnor extra hårt.

– Så många kvinnor får inte uppfylla sin fulla potential och samtidigt uppmuntrar kulturen männen att inte kompromissa eller ge upp sina karriärer. Det finns fortfarande en attityd här som säger att männen inte behöver hjälpa till.

Campbell-Bell arbetade tidigare som administratör på Oxford University. Året då hon fick dottern Molly flyttade hon till London med sin partner och tog mammaledigt.

Då dottern Molly fyllt ett började Betania Campbell-Bell jobba på King's College i London. Eftersom hon lämnat arbetslivet fick hon en lägre tjänst än den hon haft tidigare.

Lönen var 1700 euro i månaden. Då hon betalat förskoleavgiften och för en månadsbiljett på tunnelbanan blev det inte mycket kvar i handen.

– Jag tjänade i praktiken ungefär 230 euro per månad. Det var helt galet, det lönade sig inte att fortsätta jobba.

Betania Campbell-Bell säger att den brittiska barnomsorgen saknar flexibilitet, något som drabbar kvinnor extra hårt. Bild: Åsa Westerlund

Betania Campbell-Bell och en annan mamma på universitetet bad arbetsgivaren om flexiblare arbetstider. De fick nej. Båda kvinnorna upplevde att de inte hade något annat val än att säga upp sig.

– Jag offrade min yrkesstolthet. Ibland sitter jag här på vintern och är ledsen. Jag använder inte min hjärna på samma sätt som då jag arbetade och jag vet inte om jag kommer att få chansen att göra det igen.

Trots att Molly börjat skolan har Campbell-Bell inte sökt sig tillbaka till arbetslivet. Om hon hade ett heltidsjobb skulle familjen tvingas betala för extra hjälp efter skolan. Det lönar sig inte. Hennes man David har ett krävande jobb i filmbranschen med långa arbetsdagar. Hans karriär har fått gå före.

– Så är det ofta i det här landet, säger Campbell-Bell som ursprungligen kommer från Brasilien. Det handlar om att kompromissa, men oftast är det mamman som måste kompromissa.

Läs också: Expert på barnomsorg: Kvinnor görs beroende av sina män

Lämnar London

Budet har accepterats. Nu väntar svenska Josefin McDonald, hennes brittiska man Angus och åtta månader gamla Isabelle bara på att få nycklarna. Sedan flyttar familjen från lummiga Barnes i södra London till Ascot väster om den brittiska huvudstaden. Orsaken till flytten är den höga dagiskostnaderna i London.

– Det är så himla dyrt med barnomsorg i London. Dagisen här i Barnes kostar drygt 120 euro per dag, i Ascot är det hälften så billigt.

Josefin McDonald, som kommer från svenska Kalmar, säger att hennes vänner i Sverige är chockade över de höga dagisavgifterna i London.

– Några frågar varför vi inte flyttar tillbaka till Sverige. Men hela mitt liv är här och det här är bara en del av livet. Dessutom finns det mycket fler valmöjligheter här och vården är mer serviceinriktad.

Josefin McDonald valde att ta ett års ledighet från sitt jobb på ett stort läkemedelsföretag. Bild: Åsa Westerlund

Josefin McDonald har varit mammaledig från jobbet på ett stort läkemedelsbolag sedan september. Hon har valt att ta tagit ledigt i ett år, trots att de tre sista månaderna är obetalda. Då hon börjar arbeta igen tänker hon ta ut semesterledigheten under resten av året och på så sätt ha möjlighet stanna hemma med Isabelle en dag i veckan.

De flesta i hennes vänkrets har valt att börja jobba deltid efter mammaledigheten. Orsaken är Londons dyra dagis. Kvinnorna i McDonalds mammagrupp är läkare, revisorer och jobbar inom finansindustrin.

– Min vän som är läkare säger att det knappt lönar sig för henne att fortsätta jobba eftersom barnomsorgen är så dyr.

Men Josefin McDonald har också mycket positivt att säga om hur det är att vara mamma i Storbritannien. Allt från blöjor till mat ingår i priset för dagiset de valt i Ascot. Där finns till och med en restaurangkock som lagar maten.

Ovanligt med män hemma

Lene Bladbjerg och hennes man Kristian satsade allt för att lösa problemet med den dyra barnomsorgen. Paret betalade 1 500 euro per månad då båda deras söner gick i förskola tre dagar i veckan. Nu då sonen Felix fyllt tre får han trettio timmar gratis förskola per vecka. Femåriga storebror Tom går i skolan. Men trots det finns det utmaningar.

– Tom har sommarlov i sex veckor och då är det svårt att veta vad man ska göra.

Bladbjerg jobbar som konstnär och hennes man Kristian är fysioterapeut. Båda kommer ursprungligen från Danmark. De har använt en kombination av barnskötare, dagis och ibland far- och morföräldrarna för att få ihop livspusslet.

– Mina föräldrar flög hit från Danmark för att hjälpa under påsken då jag deltog i en konstmässa, säger Bladbjerg.

Lene Bladbjerg är konstnär och jobbar ofta under kvällar och helger för att kunna ta hand om barnen efter förskolan och skolan. Bild: Privat

Fakta

40 procent av inkomsterna till barnomsorg

Enligt Eurostat, EU:s statistikbyrå, arbetar 73 procent av kvinnorna mellan 35 och 44 i London, jämfört med 92 procent av männen i samma åldersgrupp.

En jämförelse med de rikare EU-länderna uppvisar London den största skillnaden mellan kvinnor och män i arbetslivet i den åldersgruppen. Bara på Malta och ett på par grekiska och italienska öar är skillnaden större.

Enligt OECD är barnomsorgen i England den dyraste bland alla utvecklade länder. Drygt 40 procent av hushållens disponibla inkomst går till barnomsorg.

Drygt 15 procent av familjerna i London får hjälp av far- och morföräldrar. Enligt the Familyand Childcare Trust beror det på att London är en global världsstad där resten av släkten sällan bor runt hörnet.

Bladbjerg säger att hon ofta arbetat under kvällar och helger för att kunna ta hand om barnen efter förskolan och skolan.

– Jag älskar mitt jobb och ville fortsätta jobba, men innan barnen fyllt tre är det verkligen tufft.

Hennes man valde också att ta pappaledigt en tid, något som hör till ovanligheten i Storbritannien.

– De var överraskade på hans jobb, han var den första mannen som tog ledigt.

Paret har under en längre tid funderat på att flytta tillbaka till Danmark.

– Där är ju barnomsorgen mycket billigare och det är lättare att hitta en balans i livet. Min man brukade komma hem från jobbet tre på eftermiddagen då vi bodde i Danmark. Här slutar han senare och måste dessutom pendla.

Kärleken till London har ändå hållit Lene Bladbjerg kvar i Storbritannien.

– Det går att få ihop livspusslet här, men jag vet inte vad jag skulle göra om jag hade ett normalt jobb.

Läs också: Expert på barnomsorg: Kvinnor görs beroende av sina män

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00