Dyr råvara leder till färre asfalteringsjobb – vägar i dåligt skick innebär sänkta hastigheter

Dyrt bitumen leder till att vägarna förfaller. SPT-arkivbild. Bild: Anna Back/SPT

Om prognosen håller streck kommer det att det att göras endast kring hälften så mycket vägbeläggningsarbeten som medeltalet de senaste tio åren.

Det görs klart färre vägbeläggningsarbeten i år jämfört med tidigare år, skriver Trafikledsverket i ett pressmeddelande. 1 500 kilometer väg ska beläggas, vilket är 40 procent mindre än i fjol. Man kan se vägarbetena i verkets karttjänst.

Priset på bitumen, som är ett huvudsakligt råmaterial i asfalt, påverkar mängden arbeten. Enligt pressmeddelandet kommer vi troligen att få se fler trafikmärken som varnar för beläggningsskador och lägre hastighetsbegränsningar.

– Vägsträckorna i dåligt skick förväntas öka med 600 kilometer i år, säger Pekka Rajala, vägtrafikdirektör vid Trafikledsverket, i pressmeddelandet.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54