Dykare fick syrebrist – dog vid grotträddning

En före detta elitsoldat har drunknat i samband med räddningsaktionen i den thailändska grotta där tolv fotbollspojkar och deras tränare sitter instängda.

Syret tog slut för honom när han var på väg ut ur grottan.

Dödsfallet illustrerar farorna i att försöka ta ut fotbollspojkarna ur det vattenfyllda grottsystemet och många ifrågasätter om det ens är görbart.

– Det är sorgliga nyheter, en före detta soldat som frivilligt hjälpte till dog klockan två på morgonen, säger vice-guvernören Passakorn Boonyaluck.

– Hans uppgift var att leverera syre (i grottan). Han hade inte tillräckligt med sig för att det skulle räcka för honom på vägen tillbaka.

Dykaren var på väg ut ur grottan när han blev medvetslös och andra dykare försökte då få ut honom utan att lyckas.

– Trots att vi har förlorat en man, tror vi fortfarande att vi kan slutföra vårt uppdrag, säger militärdykarnas kapten Apakorn Yookongkaew.

På frågan hur pojkarna ska klara att säkert ta sig ut när en erfaren dykare inte lyckades säger Apakorn att de kommer att vidta mer försiktighetsåtgärder med barnen.

Olyckan är det första stora bakslaget för räddningsaktionen som inleddes för nästan två veckor sedan.

Det thailändska fotbollslaget och deras tränare har varit fast i grottan sedan den 23 juni. Pojkarna är i åldrarna 11–16 år. Tre olika möjligheter att få ut pojkarna har diskuterats under veckan – låta dem dyka ut, borra ett nytt hål eller vänta tills vattnet sjunker efter regnsäsongens slut i oktober.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning