Dyk ljusglimt i segt IFK – "Vi kan mycket bättre än det här"

Sebastian Dyk och Anton Lundell trivdes ihop mot Ässät. Bild: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Sebastian Dyk trivs i IFK och är, efter sina två mål mot Ässät lagets främsta målskytt den här säsongen.

Med två tredjedelar av grundserien bakom sig är Sebastian Dyk IFK:s bästa målskytt. På onsdagen räddade han ett blekt och stundtals vilset IFK då han sköt både 1–1 och 2–2 i matchen som till slut slutade i straffseger över Ässät.

Den svenska anfallaren har hela säsongen visat att han är en förstärkning av rang och mot Ässät visade han igen upp sitt fina målsinne och sitt skarpa skott.

– Det är alltid skönt att göra mål, säger Dyk efter matchen.

Han spelade tillsammans med Anton Lundell och Jesse Saarinen och den nykomponerade trion bar laget mot Ässät. Dyk gjorde två mål och hade bud på segermålet med en styrning från närhåll tre minuter in i förlängningen.

– Det hade varit kul att få sätta den pucken men jag fick inte riktigt träff på pucken där. Det var en härlig passning av Anton (Lundell), säger Dyk.

– Det är fantastiskt kul att spela tillsammans med honom och Jesse (Saarinen). Jag tycker det fungerar bra med dem. Vi är kreativa och jobbar hårt och jag trivs med dem.

Trots att det blev seger över Ässät finns det mycket som kan bli bättre i IFK:s spel. Laget har problem både framåt och bakåt och läget i tabellen är inte det bästa med tanke på att laget ser ut att inte kunna placera sig bland de fyra främsta i grundserien och få hemmaplansfavör i kvartsfinalerna.

– Vi har haft lite svårt och inte kommit upp till vår rätta nivå, säger Dyk.

– Vi måste fortsätta göra det vi ska på planen och jobba hårt. Vi kan mycket bättre än det här, säger han.

Det egna spelet är han rätt nöjd med. Han skjuter mycket, utnyttjar sin skridskostyrka bra och hittar sina lagkamrater med bra framspelningar. Men skottet och målskyttet är ändå det som främst gör att han sticker ut.

Dyk har missat fem matcher på grund av skada men är ändå lagets målkung för tillfället. 15 mål på 35 matcher betyder att han kommer att komma upp till närmare 25 mål om han fortsätter i samma takt som hittills. Det är klart godkänt med tanke på att det är hans första säsong i ligan.

– Jag har gjort ok med mål och skjutit mycket och det känns som om jag hela tiden kommer bättre in i spelet i ligan. Det är ändå mycket kvar av säsongen och jag siktar, precis som laget, på att vara som bäst i vår, säger han.

Med sina 15+13 poäng är han nu poängtvåa i laget och får i nästa match bära guldhjälmen då poängettan Teemu Turunen är långtidsskadad.

HIFK–Ässät 3–2 (0-1, 1-0, 1-1, 0-0, 1-0)

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning