Duvteatern får svenska dagen-pris: "Möjliggör kultur och scenkonst för alla"

Duvteaterns ”I det stora landskapet" spelas nu på Svenska teaterns stora scen. Bild: Cata Portin

Att finlandssvenska Duvteatern nu för första gången spelar på Svenska teaterns stora scen är viktigt både politiskt och kulturellt, säger verksamhetsledaren Sanna Huldén. På onsdagskvällen fick teatergruppen Folktingets Bojan Sonntag-pris.

Finlandssvenska Duvteatern är en teater för scenkonstnärer med funktionsvariation. Sedan starten för tjugo år sedan har scenkonsten gått mot en större variation och bredd, vilket också gynnar grupper som Duvteatern, säger verksamhetsledaren Sanna Huldén.

– Det finns en massa olika grupper som jobbar med mindre traditionell teater på olika sätt. Där det till exempel spelar en roll vem som står på scen, vems berättelser som berättas, vems röster som hörs och vilka normer som förs vidare. Duvteatern är en av dem.

Duvteaterns ”I det stora landskapet" spelas nu på Svenska teaterns stora scen. Bild: Cata Portin

På onsdagen fick Duvteatern ta emot Bojan Sonntag-priset för sin insats för det svenska språket i Finland. "Det är viktigt att möjliggöra kultur, hobbyeroch scenkonst för alla, och det på svenska, och här fyller Duvteatern en viktig roll", står det i prismotiveringen. Priset sammanfaller passande nog med Duvteaterns tjugoårsjubileum.

– Priset är ett tecken på att långsiktigt arbete värderas och uppskattas. Vi gör föreställningar i projektform men de baserar sig på ett långsiktigt arbete, säger Huldén.

"Viktigt skapa plats för allas livserfarenheter"

I Duvteaterns produktioner utgår man ifrån arbetsgruppens egna erfarenheter, idéer och upplevelser.

– Personer med funktionsvariation och deras erfarenheter skildras inte så ofta på scen och därför är det jätteviktigt att de ges plats. Sedan 2012 har vi jobbat med skådespelarnas eget material. Vi skriver, improviserar och samtalar fram våra produktioner, säger Huldén.

Den breda repertoaren omfattar allt från opera och barnteater till föreställningar baserade på poesi, musik och dans. I sina produktioner samarbetar Duvteatern alltid med utomstående skådespelare och andra konstnärer.

– En annan av våra målsättningar är att konstnärer med olika bakgrund, språk och variationer ska mötas och jobba tillsammans. Det blir en ömsesidig process där båda parter lär av varandra, säger Huldén.

Första Duvpjäsen på Svenska teaterns stora scen blev succé

Just nu är Duvteatern aktuell med pjäsen I det stora landskapet på Svenska teatern, där också svenskadagenpriset delades ut på onsdagen. "I det stora landskapet", som är ett samarbete med Resonaarigroup, Wegelius Kammarstråkar och Svenska Teatern, är den första av Duvteaterns pjäser som spelas på teaterns stora scen. Kritikerna har rosat den med ord som "ärligt, äkta, floskelbefriat, rörande, starkt och förtrollande vackert".

– Att den spelas på Svenska teaterns stora scen är både politiskt och kulturellt värdefullt. Det ger oss möjligheten att möta en bred publik och det gör mig väldigt glad, säger Huldén.

Duvteatern ordnar också teaterverkstäder och dramaklubbar. Målet för nästa år är att också starta en dramaklubb för barn.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning