Duvhök med fågelinfluensa på Högholmens klinik – fåglarna avlivas men igelkottarna skonas

Duvhöken på bilden är inte samma individ som insjuknat i fågelinfluensa. Bilden visar en annan duvhök som fick vård på sjukhuset i fjol. Bild: Annika Sorjonen/Högholmen

En duvhök som befann sig på vilddjurssjukhuset på Högholmen hade fågelinfluensa. Duvhöken hittades i Gumtäkt i Helsingfors.

På grund av duvhöken som konstaterats ha fågelinfluensa tar sjukhuset just nu inte emot några nya patienter. Lokalerna desinficeras i flera veckor.

Duvhöken hade en variant av fågelinfluensan som heter H5N8. Den orsakar hög dödlighet hos fåglar och har påträffats i Mellaneuropa och i Sverige ända sedan början av förra hösten. Däremot är det inte känt att människor smittats av den här typen av fågelinfluensa.

I Finland påträffades det första fallet hos en vild fasan i Janakkala i slutet av januari. Senare har man också hittat sjukdomen på en gård där man föder upp fasaner. Helsingfors fick sitt första fall förra veckan vid Tokoistranden. En död knölsvan bar då på sjukdomen.

På vilddjurssjukhuset har man nu skridit till strikta åtgärder för att H5N8 inte ska spridas. Alla fåglar som fått vård där har avlivats.

Det innebär att skötarna tvingats avliva fyra gråhägrar, fem knölsvanar, en sångsvan och en sjöorre.

Fyra övervintrande igelkottar som vistats i en annan lokal har med myndigheternas godkännande flyttats bort från vilddjurssjukhuset.

På vilddjursjukhuset har man varit förberedd på fågelinfluensan. Alla vatten- och rovfåglar som kommit in har testats och placerats avskilt från de andra patienterna.

"Men eftersom det är frågan om en djursjukdom som sprids mycket lätt var det inte möjligt att helt och hållet se till att de andra fåglarna i byggnaden inte smittades", står det i ett pressmeddelande från Högholmen.

Vilddjurssjukhuset öppnar igen om några veckor, men skötarna kommer tills vidare inte att ta emot några vatten- eller rovfåglar på grund av den höga smittrisken.

Den som hittar en dylik fågel som är i dåligt skick kan för närvarande föra den till universitetets djursjukhus i Vik. Fåglar som behöver vård ska inte föras till någon annan vårdmottagning på andra håll i Finland. Om man överväger det här måste man först ringa till kommun- eller länsveterinären där.

Vilddjurssjukhuset finns på en annan ö än själva djurparken för att djursjukdomar inte ska spridas till djuren på Högholmen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning