Duterte backar om "folkmord" i Burma

Bild: Lehtikuva/Joe Freeman

Filippinernas president Rodrigo Duterte ber den burmesiska ledaren Aung San Suu Kyi om ursäkt efter att sagt att det pågår ett folkmord i Burma, med syfte på insatsen mot den muslimska minoritetsgruppen rohingya.

Duterte använde benämningen i ett uttalande i förra veckan där han sade att Filippinerna är redo att erbjuda en fristad för flyende rohingyer. Ordvalet väckte skarp kritik från Burma.

– Jag kommer att be dig om ursäkt, säger Duterte med adress Aung San Suu Kyi, och tillägger att han inte vill lägga sig i vad han nu beskriver som landets "inbördeskrig".

Filippinerna och Burma är båda medlemmar i den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean, som har en strikt policy om att medlemsländerna inte ska blanda sig i varandras inre angelägenheter.

Närmare 700 000 människor, varav majoriteten rohingyer, har flytt till Burmas grannland Bangladesh sedan i augusti i fjol då den burmesiska militären inledde en insats i delstaten Rakhine. FN har beskrivit agerandet som etnisk rensning.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46