Dumpade i Ganges dog med covid

Många indier som avlidit med covid-19 dumpas i Indiens stora vattendrag. Här säger människor farväl till sina anhöriga vid ett provisoriskt krematorium i huvudstaden New Delhi den 6 maj. Arkivbild. Bild: Ishant Chauhan/TT-AP

Hundratals, kanske tusentals, lik har flutit fram i Ganges de senaste dagarna. Många av dem är dumpade covidoffer, bekräftar ett indiskt myndighetsbrev.

Många landsbygdsindier väljer att göra sig av med anhöriga som avlidit med covid-19 på detta sätt på grund av fattigdom, rädsla eller av religiösa skäl, enligt den korrespondens som Reuters tagit del av.

En högt uppsatt tjänsteman i delstaten Uttar Pradesh skriver i ett brev till lokala makthavare att man har behövt bärga många covidoffer ur vattendrag den senaste tiden, vilket är första gången myndigheterna konstaterar att det har med pandemin att göra. Tjänstemannen uppmanar sina kollegor att stoppa invånare från att dumpa fler kroppar.

Delstatsstyret är berett att betala ut ett särskilt stöd till fattiga familjer, så att de får råd att kremera eller begrava sina anhöriga ordentligt, enligt brevet.

De senaste dagarna har indiska medier rapporterat hur åtminstone ett hundratal döda kroppar flutit iland på Ganges flodbanker. Enligt vissa rapporter har det varit totalt tusentals i Uttar Pradesh och granndelstaten Bihar. Många har antagits vara offer för pandemin, som just nu drabbar Uttar Pradeshs omkring 240 miljoner invånare särskilt hårt.

Omkring 4 000 covidrelaterade dödsfall rapporteras i Indien varje dag, men överblicken bedöms vara begränsad och det verkliga antalet väsentligt högre.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning