Dumma kungen och Höstsonaten prisades som årets operor

Cecilia Damströms barnopera Dumma kungen valdes till årets barnopera på den första Ainogalan på söndagen. Dumma kungen uruppfördes av Musikinstitutet Kungsvägens elever i november och bygger på ett libretto av Monica Vikström-Jokela. Bild: Laura Reunanen

Cecilia Damströms barnopera Dumma kungen och Sebastian Fagerlunds opera Höstsonaten fanns bland pristagarna som offentliggjordes på den första Ainogalan på söndagen.

Cecilia Damströms barnopera Dumma kungen valdes till årets barnopera. Dumma kungen uruppfördes av Musikinstitutet Kungsvägens elever i november och bygger på ett libretto av Monica Vikström-Jokela om en självsvåldig kung som opponerar sig mot flyktingar och främlingar.

Sebastian Fagerlunds opera Höstsonaten prisades å sin sida i kategorin årets urpremiär. Operan uruppfördes i september på Nationaloperan och bygger på Ingmar Bergmans film med samma namn om en självupptagen och hårdhjärtad konstnär som konfronteras med sina barn som hon tidigare övergett. För librettot svarade Gunilla Hemming och regin Stéphane Braunschweig.

Övriga pristagare

Årets opera: Jalas Chamber: Tammelin: Satu Sammosta

Årets kostymering: Kalewainen Pochjola, Pirjo Liiri -Majava

Årets scenografi: Falstaff, Sampo Pyhälä, video Artur Sallinen och Emil Sallinen

Årets kvinnliga solist: Tuuli Takala

Årets manliga solist: Tuomas Katajala

Årets körmedlem: Arto Hosio, Nationaloperans kör

Årets fenomen: Waltteri Torikka

Livsverk: Ilkka Kuusisto

Pristagarna offentliggjordes på den första Ainogalan som ordnades av operaföreningen Opera Box på Alexandersteatern på söndagen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning