Dum stadsplanering

Den förstörelse som i Helsingfors har pågått redan i årtionden bara fortsätter och stadsbornas åsikter betyder ingenting.

Rolf Rosenberg har rätt i allt han säger i sin insändare (HBL Debatt 24.2), men han kan kasta hoppet, eftersom det inte finns. Den förstörelse som i Helsingfors har pågått redan i årtionden bara fortsätter och stadsbornas åsikter betyder ingenting. I vår stadsplaneringsbyrå skakar idealism, ivrighet och dumhet hand med varandra. Det är mycket troligt att också den dolda korruptionen har haft sin påverkan i den extremt dumma stadsplaneringen.

Man kanske tänkte att den nye borgmästaren Jan Vapaavuori skulle ha gjort skillnad, men inte, han verkar vara en av de värsta idealisterna som tycker att Helsingfors måste återbyggas tätt och högt. För att hämta skatter förstås. Frågan är till vems fördel.

Det är beklagligt att dessa idealister är i majoritet inom hela stadsplaneringen och tycker att parker inte behövs, det räcker om det är grönt på landsbygden. De bryr sig inte om biltrafiken i staden löper mycket trögt, man ska cykla ... Det enda viktiga är att det bor så många människor som möjligt per kvadratmeter och inget annat har betydelse. Följden är att redan i dag åker finländare till Prag eller någon annan europeisk stad för att beundra den vackra gamla stadsarkitekturen, just den som man så effektivt har förstört i Helsingfors.

Heikki Pohjola Esbo

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning