Duka fram bästa sportmaten vid matchstart

Så är det dags för en fotbollssommar igen. Också mitt under matchen kan man behöva fylla magen med något gott. Här är några enkla recept att förbereda inför startsignal.

Rekordvärmen har vi redan, nu väntar vi bara på festen, glädjen och allt annat som sommarens fotbolls-VM har att erbjuda. Avspark blir det i kväll, då Ryssland möter Saudiarabien klockan 18. Island och Danmark inleder sina spel på lördag eftermiddag och Sverige spelar sin första match på måndag eftermiddag, då Sydkorea står för motståndet.

Att titta på fotboll kräver sportmat, dryck och tilltugg. Vad sportmat är vet vi inte riktigt säkert, men det finns en del klassiker som återkommer – som kycklingben, kycklingvingar och ribs. Men framför allt är det mat som man kan hålla i händerna, doppa i såser eller i röror. Det ska vara lätt att laga och lätta att äta mellan jubel och hejarop.

Klart vid inkast

Till matchstart ska vi bjuda på några klassiker och lite nytänk. Hemgjord falafel, serverade med goda tillbehör och plock tycker vi är perfekt sportmat, dessutom med spännande smak. För den som vill förbereda, är de limemarinerade räkorna perfekta. Gör dem klara vid försnacket, ställ in i kylen och ta fram vid ett inkast. Även falafeln går att förbereda och kan snabbt hämtas vid ett skadeavbrott.

Mycket sport kräver mycket god sportmat och trevligt umgänge.

Kycklingben med ajvarsmak

Till 4 portioner, 10 min förberedelse + 40 minuter i ugn.

Lättlagade kycklingben som får sin goda smak med en ajvarmarinad. Tänk på vilken styrka du väljer på din ajvarblandning eftersom de finns i olika varianter.

900 g kycklingben

Marinad:

1 dl ajvar relish (sås på paprika och äggplanta)

1/2 dl rapsolja

2 msk kinesisk soja

1 msk flytande honung

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

Garnering: sesamfrö

Putsa kycklingbenen och placera dem på en bakplåtspappersklädd långpanna.

Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden.

Pensla benen med marinaden runtom, strö över sesamfrön. Stek på 175 grader strax under ugnens mitt i cirka 35–40 minuter tills kycklingbenen fått fin färg och känns klara.

Batatfries

Till 4 portioner, 10 min förberedelse + 30 minuter i ugn.

Sötpotatis består till stor del av vatten, därför är det viktigt att använda sig av majsstärkelse annars vätskar de sig för mycket.

800 g sötpotatis

1/2 dl majsstärkelse

2 msk olivolja

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

Skala potatisen och skär i centimetertjocka strimlor eller i stavar. Torka dem torra med hushållspapper.

Placera dem i en bunke och blanda noga samman med majsstärkelse.

Sprid ut, inte för tätt annars fastnar de i varandra, på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med olja runtom och krydda med salt och peppar.

Rosta strax under ugnens mitt på 200 grader i cirka 25–30 minuter eller till dess att stavarna har fått fin färg och en krispig yta. Vänd efter halva tiden. Passa noga så att de inte bränns.

Gott till kycklingbenen, men passar även att doppa i olika röror.

Falafel med rödlök och yoghurtdressing

Till 4 portioner, 40 minuter

Hemgjord falafel är det bästa, här kan du välja egna tillbehör och sätta din egen prägel på rätten, perfekt tv-mat där alla kan plocka vad man gillar.

Falafel med yoghurtsås går att förbereda innan avspark. Bild: Bosse Nilsson

Picklad rödlök:

1 1/2 rödlök

1 citron, saft och rivet skal

1/2 tsk salt

Falafel:

1 burk avrunna kikärtor

1 liten gul lök

1 dl bladpersilja

2 vitlöksklyftor

1 msk vetemjöl

1 tsk salt

1 tsk spiskummin

1/2 tsk mald koriander

1 krm svartpeppar

neutral olja till fritering

Yoghurtdressing:

2 dl turkisk yoghurt

1 vitlöksklyfta

2 msk hackad mynta

2 msk hackad persilja

rivet skal av 1/2 citron

1 msk pressad citronsaft

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

Servera med:

pitabröd

sallad

valfria grönsaker

Skala och skiva den rödlöken. Blanda samtliga ingredienser till inläggningen i en bunke tillsammans med löken och låt stå i kylskåp i cirka 30 minuter.

Låt kikärtorna rinna av. Skala och finhacka den gula löken. Placera samtliga ingredienser till falafeln i en matberedarskål och mixa samman till en ganska torr smet. Tycker du att smeten blir för blöt, tillsätt lite mer mjöl eller tvärtom.

Hetta upp 5 centimeter olja i en tjockbottnad kastrull till 180 grader.

Forma bollar av smeten, tryck till bollarna så att de blir kompakta och håller samman, man kan använda en glasskopa.

Fritera cirka 4–5 bollar åt gången i några minuter, så att de blir mörkt gyllenbruna. Tag upp och lägg på hushållspapper för att rinna av.

Vänta mellan varje frityromgång så att temperaturen stiger till 180 grader, annars smälter de.

Skala och finhacka vitlöken. Blanda därefter samman samtliga ingredienser till yoghurtsåsen. Servera falafel, picklad rödlök, yoghurtsås och pitabröd tillsammans med lite sallad och valfria grönsaker.

Limeräkor

Limeräkor med mango och chilimarinad ställs snabbt på bordet vid ett inkast. Bild: Bosse Nilsson

4 portioner, 20 minuter

500 g oskalade räkor

1 mango eller 125 g tärnad fryst mango

1/2 gurka

1 lime, rivet skal

65 g småbladig sallad

3 salladslökar

Dressing:

3 msk pressad limesaft

1/2 röd chili

2 msk olivolja

2 msk dill

Garnering: krutonger och dill

Skala räkorna. Skala och dela mangon i tärningar (eller tina de frysta mangobitarna). Tärna gurkan. Ansa och skiva salladslöken. Dela och kärna ur chilifrukten, finhacka. Finhacka dillen.

Blanda samman samtliga ingredienser till dressingen.

Fördela räkor, mango, gurka, rivet limeskal, salladsblad och salladslök i glas, burkar eller skålar.

Toppa med dressing, servera resterande dressing som tillbehör. Garnera med dill och krutonger och servera.

Hur du kan få en låg låneränta

När man tecknar ett lån finns det många lånegivare som tycks ge bra villkor, men som sedan tar ut både dolda räntor och oförutsedda avgifter. Trots att det idag är riktigt vanligt att ta lån så kan det vara svårt att veta vad man ska leta efter och tänka på när man lånar pengar. Därför sammanfattar vi här några av våra bästa tips för att hjälpa dig att hitta rätt i lånedjungeln. 14.6.2018 - 14.03