Duguet och Quorida de Treho trivs i Helsingfors

Romain Duguet och Quorida de Treho försvarade framgångsrikt segern i Helsinki International Horse Show.Bild: Seppo Samuli

Hästskorna flög omkring i arenan då världscupsklassen avgjordes i Helsinki International Horse Show. Schweizaren Romain Duguet på hästen Quorida de Treho upprepade sin seger från fjol.

Det hårdaste motståndet fick Romain Duguet av Frankrikes Mathieu Billlot och Tysklands Meredith Michaels-Beerbaum.

Den här gången kämpade sammanlagt 15 ryttare om segern i en snabb omhoppning. Frankrikes Mathieu Billot som startade som fjärde var den första som red omhoppningen felfritt. Han lade en mycket snabb bottentid på 32,70.

Ryttarna efter honom försökte sitt bästa att rida både snabbt och utan fällningar. Tiderna blev snabbare, men de felfria och snabbare rundorna väntade på sig.

Romain Duguet hade startnummer tretton i omhoppningen. Han var den första som lyckades både med en felfri och en snabbare ritt. Hans tid var 30,96.

En av de stora publikfavoriterna Meredith Michaels-Beerbaum startade sist. Hon påpekade under presskonferensen efter tävlingen att hästen egentligen inte har gått snabba omhoppningar.

– Jag ville inte göra publiken besviken och inte heller tävlingsarrangörerna. Därför tänkte jag att vi försöker vårt bästa. Jag är glad att jag gjorde det för nu förstår jag hur bra min häst är, sade Meredith Michaels-Beerbaum.

Den snabba ritten gav henne en tredjeplats med tiden 32,78 sekunder.

Mallat bästa finländare

Det var fyra finländare bland de 36 som startade i grundomgången, där hindren var både större och svårare än i lördagens Grand Prx. För finländarnas del verkade som om ett långt veckoslut och många höga hinder tyngde både hästar och ryttare.

Den bästa av de fyra var Maiju Mallat på hingsten Vatson Sitte. Hennes ridning var mycket behärskad, balanserad och rytmisk. Hästen fällde endast B-delen i trekombinationen, det hinder som visade sig vara en av stötestenarna på banan. Banmästaren Giulherme Jorge påpekade, innan tävlingen började, att trekombinationen kan visa sig vara svår. Hindret samlade på sig sjutton fällningar. Men också många andra hinder visade sig vara knepiga.

Schweizarna verkar trivas extra bra i världscupssammanhang i Helsingfors. Under de senaste sju åren har segern i världscupsklassen gått fem gånger till Schweiz.

Ryttarna berömde arrangemangen och utnämnde HIHS till en av de allra bästa världscupstävlingarna i världen. Sammanlagt 7000 personer följde med söndagens tävlingar i ishallen.

Fakta

En närmare 40-årig tradition

Världscupen i hästhoppning startade 1978.

Det var den schweiziska journalisten och hästentusiasten Max E. Amman som kom på idén att det borde arrangeras en världscup för hopphästar.

Han fick prins Philip, dåvarande president för internationella ridsportfederationen, FEI, med på noterna.

Sedan dess rids världscupen i 14 olika grupper på alla kontinenter.

Antalet deltävlingar är 132 årligen.

De bästa ekipagen möts i en final som ordnas i tur och ordning i Europa och Nordamerika.

Steve Guerdat från Schweiz har vunnit de två senaste finalerna våren 2015 och 2016.

Världscupens deltävling i Helsingfors är den andra i den västeuropeiska ligan.

Finalen arrangeras i Omaha i USA, 27.3-2.4.2017.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33