Dubrovnik – badklippornas solstad vid Adriatiska havet

Dubrovnik är en av Medelhavets allra vackraste och anrikaste städer. Den före detta stadsstaten bjuder på allt från makalösa historiska upplevelser till modern gourmetmat med fisk och skaldjur.

Svetten rinner längs ryggen. De långa trapporna på muren upp mot försvarstornet Minčeta, allra högst upp på landsidan av Dubrovniks mäktiga försvarsverk, är jobbiga även i tidig förmiddagssol. Men belöningen är superb: Vyn över de tätt packade husen med sina terrakottafärgade tegeltak, kyrktornens spiror, de gamla klostren och murverken är bedårande. Bara några hundra meter ut i det knallblå havet ser vi den gröna, sköna ön Lokrum och på landsidan reser sig berget Srđ som en brant vägg.

Bergskammen ligger 415 meter över staden och havet och kröns av ett slitet fort anlagt av Napoleons arméer för drygt 200 år sedan. En sicksack-stig leder upp till toppen, och om man letar lite finns även en bilväg. Men enklast tar man sig upp på berget med linbanan från centrum, som återuppbyggdes för några år sedan efter att den förra skjutits i bitar under Dubrovniks belägring 1991–92.

Nya takpannor

Kriget i det forna Jugoslavien drabbade Dubrovnik hårt. Världsarvet besköts från de omkringliggande bergen och bara Napoleonfortets få kroatiska försvarare lyckades hålla stånd mot de attackerande trupperna från Serbien och Montenegro.

En stor del av befolkningen evakuerades till Istrien i norra Kroatien och återvände först när kriget tog slut. Då hade massor av hus innanför stadsmuren skadats och många civila dödats. Det är kriget som gör att nästan vartenda gammalt hus har nya tegelpannor – de gamla förstördes av direktträffar eller blåstes bort av tryckvågen när granaterna slog ned.

De flesta av Dubrovniks tegeltak har fått läggas om efter förödelsen under belägringen mellan 1991 och 1992. Bild: Johan Öberg/TT

En promenad runt Dubrovniks försvarsmurar är en svettig upplevelse som belönar med ljuvliga vyer. Bild: Johan Öberg/TT

En vandring runt stadsmuren tar minst en timme, fast oftast mer på grund av alla inbjudande fotomöjligheter. På havssidan finns dessutom ett par kaféer med hett kaffe, kallt öl och storartade vyer. Från en del klippor nedanför muren badas det, liksom i den lilla vik som finns inklämd mellan stadsmuren och Lovrijenacfortet. Det känner många tittare igen från tv-serien Game of Thrones, som ju använt fortet med omgivningar som inspelningsplats under en rad säsonger. I höst kommer dessutom en ny Star wars-film som delvis filmats här.

Ovan fortets ingång kan man läsa inskriptionen Bene pro toto libertas venditur auro, som betyder "Friheten får inte säljas ens för allt guld i världen". Det var den mäktiga stadsstaten Ragusas motto under flera hundra år. Namnet Ragusa byttes ut mot Dubrovnik när Jugoslavien bildades efter första världskriget.

Vill man bada centralt är sandstranden Banje strax utanför Pločeporten i öster bästa valet, även om det blir trångt heta dagar. Härligast är dock att ta båten de tio minuterna till ön Lokrum, vandra genom väldoftande tallskog och bada från havsslipade klippor. Ön har dessutom ett nudistbad och en liten saltvattenssjö där vattnet blir varmt tidigt på säsongen. Här finns en liten rar botanisk trädgård värd att besöka.

Stradunstråket

Annars räcker det långt att flanera planlöst i gränderna i stadskärnan, där gatunätet till största delen är lagt i ett lättnavigerat rutnät. Huvudstråket Stradun är bredast och här ser man lätt hur lika alla hus är: släta ljusa fasader med identiska fönster och affärslokaler.

Stilen uppkom då Ragusas styrande snabbt ville bygga upp staden och få fram lokaler för alla hantverkare efter jordbävningen 1667.

Fakta

Dubrovnik

Prisnivån i Kroatien är cirka 60 procent av den finska, men hotell- och restaurangpriserna i Dubrovnik är mycket högre än genomsnittet i landet och bara aningen under finländsk nivå.

Badsäsongen är lika med högsäsong och sträcker sig mellan april och oktober. Under lågsäsong är en del stängt, men långt färre turister gör att Gamla stan kommer mer till sin rätt. Vintern är mild med en del regn, medan sommaren är het och oftast regnfri.

I staden innanför murarna är det gå som gäller. Många turister bor på de hotelltäta halvöarna Lapad och Babin Kuk och dit finns bra förbindelser med stadsbuss, alternativt taxi.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03