Dubbelt Mercedes i topp i Frankrike

Lewis Hamilton vann igen. Bild: Gerard Julien/Lehtikuva

De startade etta och tvåa och de körde i mål precis som de inledde loppet. Mercedesföraren Lewis Hamilton var först i mål i Frankrikes grand prix följt av stallkamraten Valtteri Bottas. Det var Hamiltons sjätte seger för säsongen.

Det var Hamiltons sjätte seger för säsongen.

Därmed drygar den femfaldige världsmästaren ut totalledningen i mästerskapet, och med åtta av 21 lopp avklarade har britten onekligen satt sig i en bra position för ännu en formel 1-titel.

– Fenomenal helg. Jag är så stolt över alla. Allt hårt arbete, nu fortsätter vi så här, sa Hamilton i stallradion efter att ha korsat mållinjen som segrare.

Bottas, var drygt 18 sekunder bakom Hamilton, och är alltjämt tvåa i sammandraget. Finländaren hamnade utanför pallen i Kanada för två veckor sedan men studsade nu tillbaka och tog sin sjunde pallplats för säsongen.

– Han (Hamilton) var väldigt stark och jämn i dag, och i kvalet i går. Men han är inte oslagbar, det vet jag. Jag måste bara jobba hårt, säger Bottas i Viasats sändning.

Monegasken Charles Leclerc, Ferrari, var hack i häl på Bottas men fick nöja sig med att bli tredje man på podiet. Bakom honom placerade sig Max Verstappen följt av Sebastian Vettel.

Blott 19-årige Lando Norris hade vittring på sin bästa placering i sin korta formel 1-karriär. Mclarenföraren , som gör sin första säsong, var sexa i Bahrain i våras och i Frankrike stod han för ett starkt kval och fick starta som femma.

En placering han inte klarade av att hålla.

Under loppets sista varv hamnade Norris utanför banan efter att ha utsatts för ett tufft omkörningsförsök av Daniel Ricciardo. Den unge britten fick se hela tre bilar köra om i sekvensen och åkte i mål som tia. En sekvens som domarna ska titta på och därmed kan placeringarna sju till tio komma att ändras i efterhand.

Kimi Räikkönen slutade på åttonde plats.

Formel 1, deltävling 8 av 21

1) Lewis Hamilton, Storbritannien, Mercedes, 1.24.31,198, 2) Valtteri Bottas, Finland, Mercedes, +18,056, 3) Charles Leclerc, Monaco, Ferrari, +18,985, 4) Max Verstappen, Nederländerna, Red Bull, +34,905, 5) Sebastian Vettel, Tyskland, Ferrari, +1.02,796, 6) Carlos Sainz, Spanien, McLaren, 1.35,462, 7) Daniel Ricciardo, Australien, Renault, +1 varv, 8) Kimi Räikkönen, Finland, Alfa Romeo, +1 varv, 9) Nico Hülkenberg, Tyskland, Renault, +1 varv, 10) Lando Norris, Storbritannien, McLaren +1 varv.

Ställning

1) Hamilton 187 p, 2) Bottas 151, 3) Vettel 111, 4) Verstappen 100, 5) Leclerc 87, 6) Pierre Gasly, Frankrike, Red Bull, 36, 7) Sainz 26, 8) Ricciardo 22, 9) Räikkönen 17, 10) Kevin Magnussen, Danmark, Haas, 14.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning