Dubbelt Mercedes i topp – fel däckval ställde till det för Ferrari

Mercedes Valtteri Bottas var bästa finländare i tidskvalet i Japan. Bild: AFP / Lehtikuva / Toshifumi Kitamura

Valtteri Bottas startar från ruta två med Kimi Räikkönen bakom sig i ruta fyra.

Mercedesföraren och VM-ledaren Lewis Hamilton noterades för den snabbaste tiden, 1.27,760, i tidskvalet på Suzukabanan i Japan. Stallkamraten Valtteri Bottas startar från den andra rutan efter att ha varit tre tiondelar långsammare än britten i den sista kvalfasen.

Värre gick det för Ferrari som inte lyckades med däckvalet efter att det regnat under tidskvalet. Då Mercedes körde med däck som lämpar sig för torr bana valde Ferrari "intermediate"-däck som inte alls fungerade då banan torkade. Kimi Räikkönen hade ett svårt kval men han kom ändå fyra medan stallkompisen och VM-tvåan Sebastian Vettel bara var nionde snabbast. Ett smärtsamt bakslag i VM-kampen.

Red Bulls Max Verstappen trängde sig i mellan finländarna på tredje plats.

Japans GP startar på söndag morgon klockan 8.10 finsk tid.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning