Dubbelt Bob Hund – med lite hjälp av vänner

Bild: Cata Portin

Svenska rockbandet Bob Hund ger två spelningar på Tavastia i kväll. Den första utgör soundtracket till en sovjetisk avantgardefilm.

När den sovjetiska regissören Dziga Vertov år 1929 färdigställde sin dokumentär Mannen med filmkameran kunde han knappast veta vilken influens den skulle ha nästan hundra år senare.

Vertovs berättelse om "en vanlig dag i Sovjetunionen" var för sin tid en vågad historia, där han experimenterade med helt nya grepp som dubbelexponeringar, slow motion och progressiva klipp.

Bob Hund är långt ifrån de första att tonsätta filmen. Sedan den ursprungliga musiken som spelades på premiärvisningen har tiotals versioner spelats in. En av dem den kända kompositören Michael Nyman, men det skrämde inte skåningarna.

– Jag har hört flera av de andra, och jag tycker vår version är bäst, säger gitarristen Conny Nimmersjö oblygt. Man kan ju inte digga sitt eget band egentligen, men nu kan jag det eftersom det är vår trummis Christian Gabel och gitarristen John Essing som skrivit den.

Stumfilm

Det var Cinemateket i Stockholm som närmade sig Bob Hund och bad dem sätta musik till en stumfilm för projektet Sounds of Silence.

– De som känner Bob Hund hör ju att det är vi, säger basisten Mats Hellqvist, men det är annorlunda för oss. Nu får vi improvisera på ett sätt vi inte kan göra på en vanlig klubbspelning.

En sådan blir det också senare på kvällen på Tavastia.

Allt ska bort!

År 2013 sålde Bob Hund alla sina instrument och sade upp all personal. Men bandet lade inte av, tvärtom var det frågan om en ny start.

– Det finns ju inga pengar i musik längre, så vi har under senaste år alltid lånat instrument dit vi kommit och spelat, säger Nimmersjö. Det har gjort det möjligt för oss att ge spelningar som vi annars hade varit tvungna att tack nej till.

Bob Hunds "låneår" pågår fortfarande. För kvällens konserter kinesar man på förbandet Peter Emas Ungdomsorkester, som man bjöd in på kort varsel.

Peter Emas är för finlandssvenskar mest känd för sitt band Ragnar Hare i mitten av 1980-talet. 1989 flyttade Emas som många andra Jakobstadsbor till Stockholm, där han, Conny Nimmersjö och Niklas Frisk från Atomic Swing jobbade på samma saneringsbolag och drömde om rocklivet.

– Peter blev Bob Hunds vän från början. Han var den första som vågade kritisera (sångaren) Thomas Öberg högt, berättar Nimmersjö.

Du där! Kom hit!

Enligt historien ska Öberg ha haft en "fånig" toppluva på sig på scen, som Emas tyckte gav intrycket att "han inte tar sig själv på allvar".

– Jag minns att Conny berättade att de bildat ett band som hette Bob Hund, och undrade om jag tyckte namnet var dumt. det kunde jag ju inte säga, när man själv hade ett som hette Ragnar Hare … 

Det är trettio år sedan Ragnar Hare spelade på Tavastia senast.

– Jag kommer ihåg att stället skulle ha varit större. Men allt kändes ju större när man var liten.

Bob Hunds 'Mannen Med Filmkameran' på Tavastia kl 18. Peter Emas Ungdomsorkester och Bob Hund på Tavastia kl 22.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning