Dubbelt Mercedes efter Ferraris fiasko

Lewis Hamilton tog sin 85:e F1-seger i karriären i Österrike. Bild: Mark Thompson

Sex segrar till – sedan är Lewis Hamilton i kapp Michael Schumacher.Britten vann F1-tävlingen i Österrike när Ferrari stod för ett fiasko. Valtteri Bottas knep andra plats och behåller ledningen i VM-serien.– Stallet gjorde ett fantastiskt jobb, det var bara för mig att ta det i mål, säger Mercedesföraren Hamilton i Viaplays sändning.

Det small till direkt i årets andra formel 1-tävling på österrikiska Red Bull Ring i Spielberg. Redan i tredje kurvan körde Charles Leclerc in i stallkamraten Sebastian Vettel och båda Ferraribilarna tvingades bryta.

– Jag är ledsen och ber om ursäkt. Jag vet att det inte är tillräckligt i sådana här lägen, sade Leclerc till Sky Sports enligt AFP.

"Tuff tid"

– Jag hoppas att jag lär mig av det och kommer tillbaka starkare nästa gång. Det är en tuff tid för stallet och de behöver inte sådant här. Jag är ledsen, jag var för optimistisk, fortsätter monegasken.

Vettel:

– Det fanns inget jag kunde göra. Det fanns inte tillräckligt med utrymme på banan.

Ferrariförarna hade inget lyckat kval och startade båda utanför topp nio.

Längst fram – från start till mål, mer eller mindre – var Lewis Hamilton.

Den regerande världsmästaren startade i pole position efter att ha varit snabbast i det regndrabbade kvalet, fick snabbt en lucka och tog en överlägsen seger före Bottas. Red Bulls Max Verstappen blev trea.

- Jag startar från fjärde rutan och är tvåa i mål så nöjd kan jag vara. Kvalet förstörde chanserna till seger men vi vinner dubbelt ochjag leder VM-serien, säger Bottas till CMore.

Med undantag för Ferrarikrocken blev inte årets andra deltävling lika dramatisk som den första.

– Kanske att Lewis fick segern lite enklare än jag senast. Men vi har mycket att glädja oss över. Vår fart är bra och i Ungern tar vi nya tag.

De befarade problemen med växellådorna slapp både Hamilton och Bottas.

Hyllade stallet

– Fantastiskt jobb, killar. Så imponerad. Tack så mycket, sade Hamilton i teamradion efter målgång.

– Din körning var inte heller så dålig, svarade teamet.

35-årige Hamilton – fyra i premiären i Österrike förra helgen – har nu 85 segrar totalt i F1 och fortsätter att jaga Michael Schumachers rekord på 91. Skulle britten vinna mästerskapet även i år tar han sin fjärde raka titel och tangerar den tyske legendarens rekord på sju titlar genom tiderna.

1) Lewis Hamilton, Storbritannien, Mercedes, 1.22.50,683, 2) Valtteri Bottas, Finland, Mercedes, +13,719, 3) Max Verstappen, Nederländerna, Red Bull, +33,698, 4) Alexander Albon, Thailand, Red Bull, +44,400, 5) Lando Norris, Storbritannien, McLaren, +1.01,470, 6) Sergio Perez, Mexiko, Racing Point, +1.02,387, 7) Lance Stroll, Kanada, +1.02,453, 8) Daniel Ricciardo, Australien, Renault, +1.02,591, 9) Carlos Sainz, Spanien, +ett varv, 10) Daniil Kvyat, Ryssland, Alpha Tauri, +ett varv, 11) Kimi Räikkönen, Finland, Alfa, +1 varv.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning