Du sköna, nya stad

Havsbadet intill Pariserhjulet på Skatudden ska öppnas ännu i sommar. Bild: Karl Vilhjálmsson

Det är spännande att bo i Helsingfors just nu. Byggmaskinerna mullrar överallt när den nya staden tar form – Fiskehamnen, Busholmen, Kronbergsstranden, Centrumbiblioteket och Böle.

När Helsingforsdagen firas på söndag kan man konstatera att staden (trots ekonomiskt tuffa tider) lever i en dynamisk period – lik den i medlet 80-talet, som kollegan Kaisa Hakkarainen konstaterade i sin artikel "Ihan kuin 80-luvulla" (HS 8.6). År 1985 var startskottet på en frigörelse från en enhetskultur med tråkiga restauranger, förmynderi, tre statliga radiokanaler och ett obefintligt nattliv. Det strömlinjeformade Finland var ett avslutat kapitel senast när man var inne på 90-talet och den europeiska kartan ritades om. På 30 år har Helsingfors tagit stormsteg mot att bli en trivsam europeisk huvudstad med till exempel ett rikt restaurangutbud, dynamisk småföretagsamhet eller utbud av levande musik som få europeiska städer i samma storleksklass mäktar med. Utvecklingen går framåt, trots att röster ur det förgångna som Lasse Lehtinen som i veckan i en kolumn för Ilta-Sanomat på fullaste allvar hävdade att stadscyklarna tar parkeringsplatser från bilister i centrum! Utvecklingen går framåt trots mörka röster som tror att finska är det enda gångbara språket i vår stad och utvecklingen går framåt trots att det finns folk som hoppas att ben vita som lysrörslampor är det enda som kan visas under shortsen och kjolen i sommarvärmen.

Det är spännande saker på gång. I augusti inleder västmetron trafiken till Esbo. Historiens mest påkostade kollektivtrafiksatsning, som flera gånger hotat att spåra ur, förenar öst och väst på räls. Det blir intressant att se hur Kampens köpcentrum formas om när bussarna försvinner helt under jord. Konkurrensen om köpkraftiga kunder är knivskarp i centrum. När metron i fortsättningen stannar i Hagalund och Mattby lockar affärerna där säkert fler potentiella kunder än nu.

Företagsamheten inom krogbranschen får nya drag är den hårda alkohollagsstiftningen luckras upp. För till exempel en popuprestaurang krävs i fortsättningen bara ett meddelande om att man säljer alkohol. Att krogar i fortsättningen kan ha öppet dygnet runt är en intressant nyhet. Till exempel kan en sportbar ha öppet efter klockan 4 på morgonen om man visar en NHL-match. Dock upphör försäljningen av alkohol senast klockan 4. Arrangörer av stadens många sommarfestivaler är säkert glada över att slippa de fascistoida utskänkningsinhägnaderna.

Nya områden tar form. Fiskehamnen, Busholmen, Kronbergsstranden, tomten där centrumbiblioteket byggs och den gamla bangården i Böle är områden som förändras. Att bygga på höjden ser ut att vara trenden för att utnyttja den dyrbara tomtmarken effektivt.

Det gäller också att ta hand om det gamla som finns på ett värdigt sätt. Dragkampen kring vad som ska bli av den gamla gardesmanegen på Kaserngatan ser ut att fortsätta. 10 000 kvadratmeter utrymme i centrum av Helsingfor står tomma efter att butikskedjan Lidl plötsligt fått nobben för att öppna en affär tillsammans med en eventuell placering Krigsmuséet och en restaurang. Framtiden för gardesmanegen är ett frågetecken. Att föreningen för levande musik, ELMU, däremot ser ut att ro i hamn projektet med ett konsertutrymme i den gamla gasklockan i Södervik är ytterligare ett tecken på en dynamisk utveckling av ett område för att göra Helsingfors till ett trivsammare vardagsrum för alla.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning