Du, min vän

Vännerna finns där för dig även om du inte aktivt håller kontakt med dem. När du träffar dem känns det som om ni aldrig varit borta från varandra. Det är en härlig känsla.

Jag borde skriva om det dystra läget i Turkiet eller om sommarens våldsdåd. Olympiska rörelsens komplexa förhållande till mänskliga rättigheter borde också dryftas. Men nu får allt dylikt vara. Denna kolumn tillägnar jag mina vänner.

Till somrarnas höjdpunkter hör träffarna med vännerna. Man återförenas med de gamla godingarna som följt en sedan barnsben. Man möter nya intressanta människor. Vänskapens magi finns i det fria valet. Du väljer själv vilka du omger dig med. Du borde inte och du måste inte, utan du vill.

Ju äldre man blir, desto svårare är det förstås att öppna sig inför en annan människa på ett sätt som äkta vänskap förutsätter. Vänskap är nämligen ingen lättvindig affär. En god vän accepterar dig som du är och har godmodig förståelse för dina allra sämsta sidor. När livet blir tungt är det alltid vännerna som får veta först. De förstår att ibland måste du få skicka virriga meddelanden mitt i natten. De är redo att lyfta dig när du faller. Vännerna delar också uppriktigt dina glädjeämnen. De är inte avundsjuka om du lyckas, utan de är bara så himla stolta över dig. Vännerna vill aldrig såra dig, men har de gjort det har de mod att be om ursäkt. Givet är att du förlåter deras dumheter, såsom de förlåter dina.

Vänskap präglas av ärlighet. En vän vågar säga åt dig även sådant som du inte vill höra, men som du måste få veta. Tack vare vännerna lär du dig att livet inte är enkelt. Ditt perspektiv är ju bara ett bland många, vännerna hjälper dig att inse livets mångfald. Dina kanter blir mjukare och du blir mer mottaglig för andras berättelser. Om jag fick en önskan som går i uppfyllelse skulle jag önska att alla människor fick en riktigt god vän. Tänk vilken fredsbevarande styrka det finns omkring oss i form av våra goda vänner! Det finns ingen ilska som är så stark att vännerna inte kan tygla den.

Vännerna finns där för dig även om du inte aktivt håller kontakt med dem. När du träffar dem känns det som om ni aldrig varit borta från varandra. Det är en härlig känsla. Men kom ihåg att du tar en enorm risk om du tror att vänskapen inte kräver någon insats. Den tål ju ett och annat, men likgiltighet är dess död. Vänskapen garanterar inte heller att vännerna kan läsa dina tankar. Om du har tänkt höra av dig är det väl vackert på något metafysiskt plan. Men vet du vad, du har ändå låtit bli. Gudarna ska veta att det ibland är svårt att vara en god vän.

Sommaren byts snart till höst. Vardagen tar över, tiden blir knapp. Samtidigt är hösten den tiden på året då vi skärper oss. Vi startar igen på gymmet och ordnar upp matvanorna. Kalendern fylls av allt nyttigt. Låt oss se till att vi reserverar tid för våra gamla vänner. Låt oss våga skaffa nya att vidga våra vyer med. Vännerna är mer ovärderliga än livförsäkringar, investeringar eller toppresultat på jobbet. Om du vill förbättra världen en smula, umgås med dina vänner. Jag lovar, även det galna året 2016 får ljusare toner tillsammans med en vän.

Elina Pirjatanniemi professor i folkrätt och föreståndare för Institutet för mänskliga rättigheter vid Åbo Akademi

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning