Drumsöborna får sin konstisbana

Det tog en knapp vecka för en planskötare att skruva ihop rinken på Drumsö. Men när kommer konstisen? Bild: Tommy Pohjola

Drumsö får en liten konstisbana. Nya rinken väcker frågor om jämlik behandling mellan huvudstadens stadsdelar.

I nya budgetförslagets tillägg finns sedan några veckor en överenskommelse om konstis på centralidrottsplanen på Drumsö. På onsdag kväll godkändes byggförslaget som kan betyda anslag på allt från några tiotusentals euro till cirka en miljon av de förtroendevalda i stadsfullmäktige. Men inte utan debatt.

Till exempel Vänsterförbundets Sami Muttilainen påpekade att staden också måste lyssna på kraven i stadens norra och östra delar, ett krav på jämlik behandling som andra politiker hakade på. SFP:s Marcus Rantala är en annan av dem som gratulerar Drumsöborna men betonar vikten av att tänka på alla stadsbor.

På Drumsö bor 23 000 människor och invånarantalet ökar. Under fullmäktiges möte framgick att eleverna i stadsdelens skolor inte kan vänta på att idrottsplatserna på Busholmen blir klara om några år.

– Trafiken i Gräsviken är farlig och Busholmen ligger långt borta, säger Samlingspartiets Ulla-Maija Urho.

Förslaget att anlägga konstis i rinken på "Pyrkkä", den stora idrottsplanen vid Västerleden, förlänger skridskosäsongen med flera månader. Idrottssektionen i stadens fritidsnämnd utreder nu exakt hur konstisen ska göras bäst. Tidtabellen är oklar.