Drottninggatan måndag förmiddag

"Med beslutsamhet försöker Stockholm återgå till det normala. Som vanligt är det ändå ännu inte."

Måndag. Det som kallas vardag.

Jag tar tunnelbanan från mitt hem, två stationer. Stiger av vid T-centralen som jag så ofta brukar. När rulltrappan närmar sig gatuplan är doften den bekanta: vinddraget från Drottninggatan som möter tunnlarnas lite fuktiga värme, folk och räls.

Men jag känner också en frän lukt av rök. Det var här som den misstänkte 39-årige mannen på fredagen körde in i varuhuset, efter en vansinnesfärd på en halv kilometer längs denna Stockholms pulsåder. Död, ondska, chock.

Två och ett halvt dygn senare återvänder anställda till sina arbetsplatser, Åhléns slår upp dörrarna och nästan alla andra butiker och restauranger håller öppet igen. Med beslutsamhet försöker Stockholm återgå till det normala. Som vanligt är det ändå ännu inte.

Steg som så ofta är snabba och småstressade är nu mjuka och hänsynsfulla. Det är som att vi behöver gå här långsamt, av respekt och för att ge oss själva tid för reflektion.

Fortfarande är det många som lägger ner blommor: på trapporna vid Sergels torg, på polisbilar och på minnesplatser för offren längs gatan.

Den skadade varuhusväggen är täckt med skivor av plywood och har förvandlats till ett minnesplank som ständigt fylls på med text. "Kärlek övervinner allt", har någon skrivit. "Terrorism har ingen religion", en annan. Och så ett rutigt papper undertecknat av "Afghanistans barn i Sverige" som uttrycker sorg över det som har hänt.

En polis får en blomma och besvarar tacket med en varm omfamning. Kramar, tårar. Tv-kameror snurrar, en partiledare intervjuas.

Jag går uppåt förbi skråmade betonglejon mot korsningen där lastbilen svängde in på gågatan.

Många pekar, visar och berättar. Delar med sig, försöker greppa. En gemensam bearbetning.

Vid Stockholms stadshus hölls på måndagen en officiell minnesceremoni. Kungafamiljen närvarade och tackade räddningspersonal. När klockan slog tolv hölls en tyst minut, också på många andra håll i landet. Bild: Anders Wiklund

Också ett skyltfönster har fyllts med minnestexter. Bild: Jonathan Nackstrand

Anna Svartström Reporter

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00