Drönarjakten: Polis ber uthängt par om ursäkt

Gatwick hölls stängt före jul på grund av drönarobservationer. Bild: AP-TT/Tim Ireland

Det par som misstänktes ha orsakat det stora stoppet på Londonflygplatsen Gatwick med drönare får en ursäkt från polisen, rapporterar BBC. Polisen medger också att en del av observationerna kan ha gällt polisens egen utrustning.

Paret – en 47-årig man och en 54-årig kvinna som bor i närheten av flygplatsen – greps efter ett tips från allmänheten. De hängdes ut med namn och bild i brittiska tabloidtidningar och på en förstasida löd en stor rubrik "Är det här idioterna som förstörde julen?". Detta trots att mannens chef berättat att han var på jobbet när drönarna flögs in på flygplatsområdet.

– Jag är väldigt ledsen för vad han har genomlevt och den kränkande känsla det medfört, säger Giles York, chef vid polisen i Sussex, samtidigt som han hävdar att gripandena var motiverade där och då.

Mannen har ett hobbyintresse för modellhelikoptrar.

Polisen har ännu inte hittat någon annan misstänkt. Polischefen medger också i en artikel i The Telegraph att en del av drönarobservationerna kan ha gällt polisens egna drönare, som sänts upp för att spana efter de förmodade sabotörerna.

Flygplatsen har sedan tidigare utlyst en belöning på motsvarande runt 50 000 euro för avgörande tips. Hundratals avgångar måste ställas in veckan före jul på grund av drönarobservationerna.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning