Drönarförbud i Storhelsingfors under toppmötet

Förutom i Helsingfors centrum är drönare och andra flygfarkoster förbjudna i ett stort område under nästa veckas toppmöte. Begränsningarna gäller från söndag till tisdag. Bild: Lehtikuva/Linda Manner

Det är förbjudet att flyga ovanför Helsingfors då Donald Trump och Vladimir Putin besöker Finland. Förbudet gäller såväl drönare som flygplan.

Flygförbudet gäller både flygplan och obemannade flygfarkoster, det vill säga drönare. Begränsningarna träder i kraft redan på söndagen den 15 juli klockan 6 och gäller till tisdag morgon klockan 8.

Området där det är förbjudet att flyga med till exempel drönare omfattar hela Helsingfors, Vanda, Kervo och delar av Tusby. All annan icke-kommersiell flygtrafik är förbjuden i Helsingfors-Vanda flyglednings närområde. Noggrannare kartor finns på Trafis nätsidor.

– Besöket orsakar ett undantagstillstånd där man inte kan ta några risker. Vi hoppas att människorna förstår att begränsningarna är till för att säkerställa säkerheten för dignitärerna, säger överkommissarie Sami Hätönen på Helsingforspolisen i ett pressmeddelande.

Under toppmötet idkar myndigheterna egen flygverksamhet och övervakar luftrummet. Om man bryter mot förbudet kan man göra sig skyldig till flera olika brott och bli av med sin flygfarkost.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03