Drönarattack mot saudiska oljeanläggningar

Rök stiger över himlen efter drönarattacken i Abqaiq. Bild: Reuters

En dubbel drönarattack har genomförts mot två stora saudiska oljeanläggningar, tillhörande världens största oljeproducent Saudi Aramco.Huthirebellerna har tagit på sig attacken.

Den ena explosionen inträffade i Abqaiq och den andra i Khurais, i östra delen av landet, uppger Saudiarabiens inrikesdepartement i ett uttalande.

Oljeanläggningarna började brinna kraftigt efter drönarangreppen som inträffade tidigt på lördag morgon och stora moln av rök och flammor steg mot himlen.

– De två bränderna är under kontroll, rapporterar statliga nyhetsbyrån SPA.

En utredning har startats enligt inrikesdepartementet, som inte ger några detaljer om vem som kan ligga bakom attacken, om någon skadats eller hur verksamheten påverkas.

Huthirebellerna i Jemen har tagit på sig ansvaret för attackerna för dådet och kallar den en "stor offensiv med tio drönare mot raffinaderier i Abqaiq och Khurais i östra Saudiarabien", i ett uttalande i rebellernas egen tv-kanal al-Masirah.

Rebellerna tillägger att de ska utöka attackerna mot Saudiarabien.

Under senare tid har rebellernas attacker på saudiskt territorium ökat. Förra månaden tog Huthirebellerna i Jemen på sig en drönarattack mot en naturgasanläggning på Shaybah-fältet, också tillhörande statliga Saudi Aramco, som fattade eld.

De Iranstödda Huthirebellerna strider mot den saudiskledda koalitionen i Jemen och har kontroll över huvudstaden Saana. Som svar har koalitionen utfört attacker mot militära mål tillhörande rebellerna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning