Drömstart för överlägsen Bottas – ledde från start till mål i F1-premiären

– Det var mitt bästa lopp någonsin. Bilen var så bra. Jag vet inte vad som hände, säger Valtteri Bottas. Bild: Lehtikuva-AFP/Asanka Brendon Ratnayake

Valtteri Bottas stod för en uppvisning i säsongens första formel 1-lopp. Han utklassade hela fältet och tog sin fjärde seger i karriären.

Efter sexton månader utan en GP-seger tystade Valtteri Bottas alla kritiker. Finländaren var som ett strålande solsken efter att ha tagit sin fjärde vinst i karriären.

– Det här var en fullträff. Jag tog maximalt antal poäng efter mitt svåra fjolår. Kritikerna fick sig, säger han till C More.

Bottas fick precis den start som han behövde på sitt tredje år i Mercedes. Efter förra säsongens besvikelser visade finländaren att han har kapaciteten för att slå sin stallkamrat Lewis Hamilton.

– Jag är väldigt imponerad. Han var borträknad i slutet av förra säsongen. Nu dominerar han loppet totalt. Han studsar tillbaka och har haft läget under kontroll hela helgen, säger stallchefen Toto Wolff till BBC.

Premiärsegraren beskrev insatsen som prickfri.

– Jag vet inte vad jag ska säga... Det var mitt bästa lopp någonsin. Bilen var så bra. Jag vet inte vad som hände, säger Bottas i segerintervjun.

"Förtjänade segern"

Bottas var ohotad etta på Albert Park. Han tvålade till resten av fältet ordentligt.

Segermarginal landade på nästan tjugoen sekunder till stallkamraten Lewis Hamilton. I fjol var den största vinsten i en F1-tävling drygt tjugo sekunder. Så mycket vann Hamilton med i Spaniens GP.

– Stallet gjorde ett utmärkt jobb och Valtteri körde oerhört bra. Han förtjänade segern, säger Hamilton.

Bottas gjorde i praktiken det som Hamilton brukar göra – dominera loppet från start till mål.

Mercedes-förarna startade från ruta ett och två, men kvalvinnaren Hamilton hade ingenting att hämta när Bottas sköt i väg som en kanonkula. Efter en kurva hade finländaren tagit över ledningen.

Den släppte han aldrig. Bottas fick en behaglig resa mot segern. Bilen fungerade utmärkt och 29-åringen utklassade övriga fältet.

– I början försökte jag hålla ledningen och bygga upp ett försprång. Efter depåstoppet kändes det lätt när allt flöt på. Det var kul att köra.

Som pricken över i:et noterade Bottas tävlingens snabbaste varv och tog en bonuspoäng för det.

– Bilen fungerade och jag ville ha extrapoängen. Det finns alltid en liten risk när däcken är slitna, men det lyckades, säger Bottas.

– Vi ville inte att han skulle gå för det, men ingenting kunde stoppa honom, säger Wolff.

Glöden i ögonen tillbaka

På den internationella presskonferensen konstaterar Bottas att den tunga fjolårssäsongen har lärt honom en hel del. Under vintern har han gjort precis allt för att vinna premiären.

– Det är svårt att ge en bild av vilka tankar som har gått genom mitt huvud under vintern. Mycket har hänt.

Wolff säger att glöden i ögonen har kommit tillbaka hos Bottas.

– Jag kommer ihåg när han körde i formel 3. Då skulle han krossa alla. Det var borta i fjol. När han kom tillbaka i vintras sa att han är redo. Han har jobbat hårt.

Bottas är den fjärde finländaren som tar hem Australiens GP. Keke Rosberg (1985), Mika Häkkinen (1998) och Kimi Räikkönen (2007 och 2013) är de övriga som har lyckats med det.

Bedrövlig start för Ferrari

Kimi Räikkönen gick i mål som åtta i årets premiär. I sitt första lopp i Alfa Romeo stod Räikkönen för en stabil insats i mitten av fältet.

Veteranen startade från nionde rutan, knep en placering i loppet och tog fyra VM-poäng.

– Det kändes bra, men det är svårt att köra om på den här banan. Vi genomförde helgen med hedern i behåll. Vi gjorde inga stora misstag, säger Räikkönen till C More.

Premiärens stora förlorare var Ferrari. Vinterns tester visade att stallet blir svårslaget, men i Melbourne var Sebastian Vettel och Charles Leclerc helt chanslösa.

Vettel och Leclerc blev fyra och femma i loppet. Avståndet till Bottas blev gigantiskt – nästan en minut.

Valtteri Bottas dominerade Formel 1-premiären fullständigt. Bild: Lehtikuva/Peter Parks

Fakta

Resultat i Australiens GP

1) Valtteri Bottas, Mercedes

2) Lewis Hamilton, Mercedes

3) Max Verstappen, Red Bull

4) Sebastian Vettel, Ferrari

5) Charles Leclerc, Ferrari

6) Kevin Magnussen, Haas

7) Nico Hülkenberg, Renault

8) Kimi Räikkönen, Alfa Romeo

9) Lance Stroll, Racing Point

10) Daniil Kvijat, Toro Rosso

11) Pierre Gasly, Red Bull

12) Lando Norris, McLaren

13) Sergio Pérez, Racing Point

14) Alexander Albon, Toro Rosso

15) Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo

16) George Russell, Williams

17) Robert Kubica, Williams

Carlos Sainz Jr (McLaren), Daniel Ricciardo (Renault), Romain Grosjean (Haas) avbröt.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning