Drömmen som inte besannades

Proffs och medmänniska. Michael Graversen kombinerade två roller under arbetet med filmen om ett ensamkommande flyktingbarn. Bild: Leif Weckström

Michael Graversens dokumentär handlar om ett av alla de tusentals flyktingbarn som på egen hand ska klara sig i ett Europa som inte vill veta av dem.

"Lita aldrig på någon, inte ens om de verkar hyggliga", säger Wasiullah, ensamkommande.

Wasiullah är 15 år när han 2010 anländer till Danmark, efter en lång och farlig resa från Afghanistan. Tre år senare får han ett sista och definitivt avslag på sin asylansökan. Då har han fyllt 18 och kan skickas tillbaka till Afghanistan.

Dokumentärfilmaren Michael Graversen mötte Wasiullah på den danska flyktingförläggning där han i tre år väntade på besked. Graversen hade då börjat researcha på filmen Dreaming of Denmark som kom att handla om Wasiullahs kamp för ett nytt liv.

– Wasiullah hade lärt sig danska och han hade fått vänner, berättar Graversen.

– När det slutliga avslaget kom ringde han mig och sade att han tänkte gå under jorden och därefter försöka ta sig till Italien för att lämna in en ny ansökan.

Michael Graversen följde Wasiullah på den långa och tunga resan genom Europa till norra Italien. Väl framme fick Wasiullah veta att det var fullt på förläggningen och att han kunde räkna med att få vänta några månader på att få en plats vilket i klartext innebar tre månader som hemlös.

Det var nu Wasiullah, inför kameran konstaterade att man inte kan lita på myndigheterna. Den åsikten delar han med en stor del av de ensamkommande flyktingbarnen.

– Gemensamt för de pojkar som kommer från Afghanistan är att de inte hyser någon tilltro till auktoriteter, konstaterar Graversen.

– Eftersom de är vana vid att myndigheterna är korrupta har de lärt sig att inte berätta allt de varit med om. I den värld de kommer från råder helt andra spelregler än hos oss och de utgår från att myndigheterna ljuger.

Sammanbrott

I Michael Graversens film möter vi en yngling som betraktar Danmark som sitt nya hemland och som är befriande glad i umgänget med de övriga killarna på förläggningen. När avslaget kommer blir han en jagad pojke, som desperat försöker hålla humöret uppe.

Men när läget är som hopplösast tryter krafterna och Wasiullah får ett sammanbrott.

Hur lyckades Michael Graversen kombinera sina roller som professionell filmare och medmänniska?

– Det var mycket svårt. Jag gjorde vad jag kunde för att bistå Wasiullah men det han behövde allra mest, nämligen ett uppehållstillstånd, kunde jag inte hjälpa honom med.

– Svårast var det när Wasiullah bröt ihop och inte längre mindes sina vänner i Danmark. Inte heller jag fick då kontakt med honom, han stängde sitt Facebook-konto och var onåbar. När jag äntligen fick tag på honom fick vi börja om från början och det lyckades men tog lång tid.

Wasiullahs bakgrund nämns inte alls i dokumentären. Publiken får veta att han kommer från Afghanistan men inget mer och också de uppgifter Michael Graversen har är knapphändiga.

– Wasiullah växte upp på landsbygden, i ett slutet samhälle, och är tydligen faderlös men mer vet jag inte.

Efter att i Italien ha väntat i 17 månader på besked fick Wasiullah äntligen ett femårigt uppehållstillstånd. Tillståndet gavs för drygt ett år sedan. För att det ska förlängas måste han ha ett jobb, vilket är en utmaning i sig eftersom Italien har en ungdomsarbetslöshet på drygt 40 procent.

– Wasiullah jobbade verkligen hårt för att hitta något och i dag arbetar han på H&M. Mentalt mår han ganska bra, berättar Graversen.

Drömmen om Danmark bär Wasiullah med sig även om han inser att han kanske aldrig kommer att återvända.

– Han brukar säga att han älskar Danmark eftersom det var där han hade sin ungdom.

Michael Graversen kommer att fortsätta utforska flyktingfrågan ur de ungas synvinkel. Tanken är att nästa film ska handla om de som fått asyl och vilken identitet de tillägnar sig. Meningen är att denna ska utspela sig under flera år.

En annan, mera personlig film ska handla om barn med leukemi.

– Jag hade själv leukemi som barn och tänkte kombinera mina upplevelser med erfarenheterna från dagens leukemipatienter.

Profil

Michael Graversen

Ålder 36 år.

Familj: Hustru och två söner.

Karriär: Dokumentärfilmare.

Aktuell: Med dokumentären Dreaming of Denmark som visas på i dag fredag kl. 16.00 på Andorra och lördag (24.9) kl. 16.30 Kino Korjaamo, inom ramen för Kärlek&Anarki.

Dokumentärfilmare jag beundrar. Den franske filmaren Nicolas Philibert och den brittiske filmaren Kim Longinotto, bland annat.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning