Drömmen blev sann: de fann ett hem i solen

– Vi sålde huset i Helsingborg där vi bott i femton år. En släpkärra räckte för det vi tog med oss. Egentligen var det en lättnad, vi flyttade till Spanien med lätt bagage, säger Ilkka och Christina Fonsén som köpte sig ett hus på Solkusten.Bild: Evy Nickström

Christina och Ilkka Fonsén hade en dröm: vid pensioneringen skulle de flytta så långt söderut som möjligt i Europa. Så blev det och sedan tre år är paret Fonsén två av tusentals fastboende finländare på spanska Solkusten.– Vi känner en ödmjukhet inför att ha fått flytta in i ett nytt land och lära känna en ny kultur.

Att bo femton minuter från flygfältet, se ut över Medelhavet och bergsmassiven Calamorra. Att på några hundra meters avstånd ha en pittoresk andalusisk by. Detta i ett medelhavsklimat där vintern har kommit och temperaturen ligger kring femton grader plus i medeltal. Det låter som en ouppnåelig dröm men är verklighet för Christina och Ilkka Fonsén.

– Varje dag upprepar vi för varandra hur fantastiskt bra vi har det.

Serie

Seniorstrategier, del 1

“Då vi blir pensionerade ….” Många seniorer drömmer om att bo kortare eller längre tid i ett annat land efter arbetslivets slut.

Paret Fonsèn förevisar utsikten på övre terrassen i sin villa. Vi kan inte annat än att hålla med. Det är magnifikt. Sänker man blicken nedåt mot innergården blänker en liten pool i decembersolen.

– Nästan bara vi använder den. Nu är det litet kallt men tidigare på hösten tog jag ett dopp varje morgon. Det är härligt, säger Christina Fonsén.

Hon och maken Ilkka Fonsèn upplever nu sin tredje vinter på Solkusten. De har inte åkt ner för någon månad som så många andra, de har flyttat permanent.

– Det började med att vi allt oftare sade: när vi blir pensionerade flyttar vi söderut!

Så långt söderut som möjligt

Christina Fonsén är östnylänning medan Ilkka Fonsén kommer från Åbo. De hade arbetat och bott i Helsingborg i Sverige i femton år. Att flytta tillbaka hem till Finland vid pensioneringen var inte att tänka på - de hade ju lovat varandra att flytta söderut!

Så långt som söderut som möjligt i Europa, det blev drömmen och målsättningen som de hade i många år.

– Vi förberedde oss genom att åtskilliga gånger besöka Bo utomlands- mässan och lyssna på föredrag och experter.

Liksom så många andra seniorer funderade Fonséns också på Turkiet där man kan få jätteflotta lägenheter billigt, men med dagens oroligheter är de glada att det blev Spanien.

Då pensionen och friheten blev verklighet åkte de ner och började titta sig omkring på allvar. De funderade på Marbella med stor rikssvensk koloni men bekantade sig också med pittoreska Mijas. Efter att ha kört av och an längs Solkusten kom paret till att närheten till flygplatsen i Malaga är viktig.

Fuengirola upplevde de ändå som för livlig och rörig.

– Vi ville bo på ett mera genuint område och inte nödvändigtvis mitt bland våra landsmän, säger de försiktigt, noga med att inte såra någon.

– Då vi kom till de vitkalkade små husen, grönskan och lugnet i Benalmadena visste vi att här vill vi bo.

Planera köpet noga

Men Ilkka Fonsén varnar för att göra spontana fastighetsköp utomlands..

– Det kan vara ditt livs största investering så ta det lugnt. Kom ner på några veckor, kontakta flera mäklare. Förstå att systemet inte är som hemma. Priset som meddelas i annonser i tidningar eller på nätet är aldrig det verkliga. Då du hittat ett objekt du gillar ska du först betala en summa för att objektet tas bort från marknaden.

Ett flertal experter behöver kontaktas, sedan ska tekniska undersökningar göras av en arkitekt och juristtjänster behövs absolut. Allt detta kostar och Fonsén beräknar att de "extra" kostnaderna kan gå upp till cirka tio procent av själva köpesumman.

– Kontrollera att objektet är registrerat, att den som uppges vara ägare verkligen är det. Slutligen går allt via notarien.

I de tidningar och på webbforum som finns på Solkusten hittar man byråer som hjälper med byråkratin. Fonséns använde en byrå med en svensktalande spansk jurist,

– De som annonserar är nog seriösa, flera av dem har arbetat här på Solkusten i 25-30 år, säger han.

Vi sålde huset i Helsingborg där vi bott i femton år. En släpkärra räckte för det vi tog med oss. Egentligen var det en lättnad, vi flyttade till Spanien med lätt bagage.

Femton minuter från flyget

I dag är den vitkalkade muren invid den smala ringlande gatan prydd med namnet La Serenata. Innanför öppnar sig ett område med fem parhus kring en gemensam park med pool.

– Till höger bor en arkitekt från Tammerfors, litet högre upp finns ett finskt par, i övrigt bor här engelsmän och danskar. Men runtom finns stora hus med spanska ägare, förevisar Ilkka Fonsén.

Läget är perfekt. Flygplatsen nås på femton minuter längs motorvägen.

– Då vi får besök från Finland kollar jag bara att flyget landat och sticker i väg. Gästerna och jag brukar komma samtidigt till ankomsthallen, säger Ilkka Fonsén.

Ungefär lika lång tid räcker det att köra in till Fuengirola, en livlig spansk stad med den största finländska utlandskolonin i världen, cirka 20 000 personer.

Den mesta finska servicen finns koncentrerad i stadsdelen Los Boliches. .

Både spanskt och finskt

Många finländare använder gärna även det spanska samhällets tjänster och är mycket nöjda.

– Vid den lokala hälsostationen har vi fått en egenläkare som är svenskatalande iranier och allt har fungerat alldeles utmärkt,säger Fonséns.

De ville inte isolera sig från samhället de flyttat till, verkligheten har blivit spansk finsk-svensk. Fonséns deltar i många finländska och svenska aktiviteter nere i Fuengirola. Speciellt viktigt är Sofia institutet där Ilkka Fonsén är ordförande för stödföreningen.

"Ta seden dit ni kommer!"

Men Fonséns betonar ännu vikten av att vara en del av det samhälle man flyttar till.

– Man ska ta seden dit man kommer. Acceptera att ni flyttar till ett annat land och att det inte kommer att ändra sig för din skull.

De berättar om den stora spanska högtiden, påsken. Varje kyrka har olika brödraskap som bär de stora helgonbilderna i påskprocessionen. Att vara bärare är en speciell ära som man kan vänta på i tiotal år.

– Bara i Malaga förekommer 30 olika processioner, den längsta marschen räcker i elva timmar.

Under samtalet har vi stigit in i huset, 103 kvadratmeter på två plan. I Spanien säljs fastigheter för det mesta möblerade och paret har tagit med sig endast små saker som porslin, konst, en designstol, lampor från hemmet i Sverige. I Finland finns släktklenoder magasinerade.

Man ska vara försiktig med solen här nere. Vi är inte så mycket för att solbada utan promenerar hellre, till exempel längs kusten.

Huset behövde endast små förbättringar, bland annat lät paret renovera badrummet.

– Vi sätter en ära i att använda lokala, spanska hantverkare och allt har fungerat perfekt.

Manchego, membrillo och congrejo

Christina Fonsén dukar upp tapas med den kännspaka spanska osten manchego, membrillo (en sylt på rosenkvitten), congrejo (krabba) och oliver.

Hon och maken Ilkka bor i en så kallad urbanisacion; flera egnahemshus grupperade kring poolen och den gemensamma parken. På ett årligt möte väljer invånarna en företrädare som sköter fastighetsägarnas intressen, till exempel anställer trädgårdsmästare och vaktfirma.

Det fungerar väldigt bra.

– Vi är överhuvudtaget väldigt nöjda med vårt val. Och tro inte på talet om skatteflyktingar, ingen flyttar hit på grund av skatterna, det handlar om klimatet.

Då vi träffas ska paret Fonsén åka till Finland för att fira jul om några dagar. Men efter jul återvänder de hem till Benalmadena.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00