Dromedaren Roman har tjock päls och ett gott hjärta – men klarar den nyåret?

Dromedaren Roman pysslas om av Lena Mansén, skötare på gården Ponnylyckan. Bild: Stefan Öhberg/SPT-Nya Åland

Dromedaren Roman går i sin hage på gården i Jomala Södersunda och ser majestätisk ut. I mars är hans karantän över, men före det ska han genomleva ett nyår. På gården hoppas de att grannarna tar det lugnt med smällarna och raketerna, för djurens skull.

Roman verkar helt oberörd av den bitande nordanvinden. Han är nio år, väger ett ton och råmar ett hej när vi närmar oss.

– Dromedarer har tjock päls, som får, säger Lena Mansén, hästskötare på Therese Söderbergs gård Ponnylyckan i Södersunda.

Just den här dagen har Therese Söderberg själv åkt till Sverige över dagen för att köpa dromedarmat – de behöver en särskild sorts foder.

– Men han äter hö också, säger Adrian Söderberg, son till Therese Söderberg och husse till Roman.

Roman är ännu i karantän efter att ha kommit från Sverige i mars. Sista provet tas i mars nästa år, och därefter kan han börja dela hage med andra djur på gården.

– Han ska få gå med mulan när karantänen är över och staketet är klart, säger Adrian Söderberg.

HBL träffade dromedaren Roman och den vita kängurun Willy Wonka i somras. Här kan du läsa artikeln.

Livligare än kameler

Roman kan en del trick, som till exempel att plocka kepsen av barn. Han kan också ligga ner på kommando, men trots att Lena Mansén lirkar så vägrar han göra det denna gång. I stället gör han några ystra krumsprång. Dromedarer är enligt Therese Söderberg livligare än kameler. Hon håller kontakt med två djurparker för att få tips och råd om hur dromedarer ska skötas och utfodras.

– Roman är godhjärtad och med tanke på provtagningarna och transporten förlåtande, skriver hon.

Han är ute dygnet runt i sin hage.

– På nätterna går han in i vindskyddet, säger Adrian Söderberg, och ger Roman en blandning av lusern och betfor i en balja. Det gillar han – baljan är snart tom.

Oro inför nyårshelgen

Ett årligen återkommande orosmoment är fyrverkerierna i nyårshelgen. På Ponnylyckan ber de alla grannar att ta det lugnt med raketerna och smällarna. Flera av hästarna förs bort till lugnare ställen. Alla hästar får grimmor med reflex, och extra morötter och äpplen finns i beredskap. Gården tar också bort alla föremål som kan vara farliga, och sandar på isfläckar.

– Detta har vi haft som rutin alla år och det har gått bra, men behöver inte göra det hur länge som helst, skriver Therese Söderberg.

Dromedarer är enligt Therese Söderberg inte naturliga flyktdjur eftersom de har få naturliga fiender.

– Vi vet inte hur Roman reagerar på fyrverkerier.

Till helgen ska de förstärka staketet runt Romans hage med viltstängsel. I övrigt följer desamma rutiner som alla år för att förhindra incidenter.

– Peppar, peppar – det har gått bra men behöver inte göra det hur länge som helst.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning