Drogerna fortsätter öka i rattfylleristatistiken – alkoholen fortfarande vanligast

Under en längre period har alkoholen minskat och drogerna ökat i polisens tester. Bild: SPT / Jenny Blomqvist

Cannabis och olika typer av amfetamin har blivit vanligare i polisens tester.

Centralkriminalpolisen har publicerat laboratoriestatistiken för drogtester och alkoholtester i misstänkta rattfyllerifall. Det har skett en ökning i framför allt testerna för droger och mediciner, skriver Centralkriminalpolisen i ett pressmeddelande. Under en längre period har antalet alkoholtester minskat, men de är fortfarande nästan dubbelt så många som drogtesterna.

Det togs över 13 000 blodprover i fjol och i över hälften av dem testade man personen för droger. Kring 90 procent av blodproven var positiva för antingen alkohol eller droger, eller för båda.

Av drogtesterna visade 93 procent spår av antingen droger eller läkemedel. Bland drogerna var olika typer av amfetamin vanligast och sedan cannabis.

– Alla läkemedelsfall är inte rattfylleri eftersom medicinen kan ha använts enligt läkarens instruktioner, säger Rebecca Bucht vid Centralkriminalpolisens kriminaltekniska laboratorium i pressmeddelandet.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning