Droger för miljarder upp i rök

Myanmariska brandmän på behörigt avstånd från den skadliga röken i utkanten av Rangoon (Yangon). Bild: Thein Zaw/TT-AP

Rökmoln från säckar med opium, heroin och metamfetamin fyllde himlen runt om i Myanmar under lördagen. Droger för motsvarande 500 miljoner euro brändes på bål.

I Myanmars största stad Rangoon (Yangon) staplades säckar med cannabis och rödrosa piller på ett inhägnat område inför den årliga knarkbrasan, som traditionsenligt sker under FN:s internationella dag mot narkotikabruk och handel den 26 juni. Bland annat slängdes ketamin, tramadol och 224 miljoner metamfetamintabletter på brasorna runt om i landet.

Enligt experter är den globala narkotikahandeln på uppsving efter att ha begränsats tillfälligt av pandemins reserestriktioner.

Metamfetaminmarknaden i östra och sydöstra Asien tycks dock ha fortsatt blomstra under coronaviruset, uppgav FN tidigare i juni. Shanstaten i östra Myanmar är den huvudsakliga källan till drogen, som därefter ofta smugglas till Australien och Japan i dess mer potenta kristalliserade form.

"Gyllene triangeln" – ett område i gränslandet mellan Myanmar, Thailand och Laos – är ökänt för omfattande produktion av narkotika, däribland metamfetamin och opium från Myanmars vallmobeklädda kullar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning