Drastiska förändringar i landslaget – Iivo Niskanen nöjd med nya upplägget

Iivo Niskanen poserade i den nya landslagsdräkten. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Skidlandslaget har lagt om träningen totalt i sommar. – Ingen har råd att fuska när vi kör hårda gruppträningar, säger stjärnliraren Iivo Niskanen.

Efter VM-fiaskot i Seefeld stod det klart att landslaget måste lägga om träningen om Finland ska kunna utmana Ryssland, Sverige och Norge. Det har man gjort, mera hårdträning, mera mjölksyra, mera snabbhet.

– Vi har länge kört med samma grejer i Finland. Det har säkert varit uppfriskande för alla. Vi får se hur det fungerar i vinterns tävlingar, säger Iivo Niskanen.

– Det har varit mera gruppträning, mera hårda träningar i grupp och mera renodlad sprintträning. Vi har också kört tuffare intervaller, med jämn fart hela tiden ovanför laktattröskeln. I Finland har man förut helst kört intervaller i stigande fart.

Ingen som fuskar

Niskanen är fortfarande i en klass för sig i det blåvita landslaget. Han upplever ändå att han också haft stor nytta av att träna med killar som Joni Mäki, Ristomatti Hakola och Lauri Vuorinen.

– Då man ser hur Joni, Rise och Lauri skidar sprint så nog är det en bra nivå. Maxfarten räcker säkert till och när vi kör med rullskidor blir nivåskillnaderna mindre, säger Niskanen, som under onsdagen förärades med Finlands Vita Ros Ordens förtjänsttecken för sitt OS-guld 2018.

– Om vi skulle köra jämnt med aerob tröskelfart skulle skillnaderna säkert vara större, men när vi kör i tävlingsfart ger alla sitt bästa, det är ingen som försöker visa något. Alla är taggade, det krävs en annorlunda uppladdning och ingen har råd att fuska.

Svagheter

Modern skidåkning handlar allt mindre om att skida ensam mot klockan och allt mer om rytmförändringar, korta uppförsbackar och sprinter. Det här är också egenskaper där den dubbla OS-vinnaren Niskanen har rum att förbättra.

– Vårt utgångsläge i landslaget är sådant att uthålligheten, skidåkningens grundpelare är på en tillräckligt hög nivå. För min egen del ligger svagheterna uttryckligen på den där sidan, säger Niskanen.

– En generation har lämnat landslaget och det har kommit en ny generation med skidåkare som har annorlunda styrkor. När vi kör snabbhet och teknik slår jag ur underläge, men det har varit en bra och hälsosam utmaning för mig. Jag måste göra mitt bästa i de träningarna.

Krävs återhämtning

Landslaget har haft kortare, men intensivare läger än förut. För en del av skidåkarna har det nya upplägget fungerat bra, andra har haft problem med att återhämta sig och bland annat Joni Mäki beskrev sin sommar som en berg-och-dal-bana.

– Man måste träna hårt, det är säkert, och träna hårt i grupp. Sen vet man ju inte hur var och en tränar i slutändan. Vad man gör mellan lägren, är det tillräckligt mycket återhämtning, får man ut allt av träningen, där letar jag fortfarande själv efter det bästa sättet. Men hittills har det fungerat bra för mig, säger Niskanen.

– I FM i Vuokatti såg man att idrottarnas prestationsförmåga varierar stort i det här skedet. Jag tror det är bra. Det är en bra infallsvinkel för den kommande säsongen.

Stannar i Vuokatti

Totalt sett har Niskanen tränat lite mer än de föregående säsongerna. Enligt de kontrolltester som han gjort med tränaren Olli Ohtonen har allt fungerat bra.

– Det sista testet är förstås att inleda snöträningen, men jag är helt nöjd med träningssäsongen. Jag har inte just tvingats göra några kompromisser, säger Niskanen.

Samtidigt som största delen av landslaget åker till Val Senales för ett höghöjdsläger den här veckan åker Niskanen till Vuokatti, där det redan finns ett skidspår och en skidtunnel. Där får han sällskap av Perttu Hyvärinen och Ristomatti Hakola, som båda haft en del problem under sommaren. Under de senaste åren har Niskanen i regel försökt undvika att resa i onödan och gärna tränat i Finland.

Inga mästerskap

Efter tre vintrar med VM, OS och VM är det inga stora mästerskap i vinter. Den här gången har Niskanen och Ohtonen inte gjort några drastiska experiment i träningen, som säsongen 2015-2016.

– Det har varit så mycket nya grejer i landslagsträningen att vi inte kunnat lägga om allt för mycket i det koncept som fungerat förut. Det har varit helt tillräckligt ,med att hålla helheten i balans, då vi tränat mer anaerob träning under landslagslägren. Vi har betonat snabbhet lite mer, men procentuellt är det så lite att det knappast har någon större betydelse.

Tour de Ski

Världscupen i Ruka, Lahtis och Holmenkollen är de tre största utmaningarna för Niskanen under den kommande säsongen. Han har också för avsikt att köra hela Tour de Ski och den nya skandinaviska touren.

– Det blir helt intressan att få skida riktigt ordentligt, då vi satsat på fristil i många år. Jag har ingen press att fokusera på enskilda lopp i klassisk stil, utan då det känns bra så tävlar jag – oberoende av vilken stil eller sträcka det gäller.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning