Dråpsanklagelser i stort fosterskadefall i Frankrike

Frankrikes läkemedelsverk och läkemedelsjätten Sanofi ställs inför rätta i en jätteskandal där tiotusentals barn har fötts med handikapp av olika grad, vilket kopplats till ett läkemedel deras mammor tagit. Arkivbild. Bild: Jacques Brinon/TT-AP

Frankrikes läkemedelsverk ställs inför rätta för dråp och motsvarande vållande till kroppsskada i en jätteskandal där tiotusentals mammor som tagit ett läkemedel fick barn med fosterskador.

Läkemedlet i fråga heter valproate och marknadsfördes under namnet Depakine av det franska bolaget Sanofi. Det skrevs ut för att behandla epilepsi, migrän och bipolär sjukdom, men studier har visat att gravida kvinnor som tar det löper kraftigt förhöjd risk att få barn med medfödda intellektuella funktionsnedsättningar, autism eller inlärningssvårigheter.

Omkring 15 000–30 000 fall har identifierats. Läkemedlet kom ut på marknaden år 1967.

I juli fann en domstol att den franska staten är skadeståndsskyldig i ärendet. I det rättsliga efterspelet anklagas läkemedelsexperter för att ha känt till riskerna för fosterskador från 1983 och för autism och inlärningssvårigheter från 2004.

Även Sanofi anklagas för dråp, men bolaget hävdar att de tidigt varnade myndigheterna.

Läkemedelsverket uppger att det samarbetar fullt ut med rättsväsendet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning