Dramatiskt avslut gynnade Teemu Suninen – kom tvåa i Sardinien

Sandvägarna i Sardinien visade sig tidvis svårkörda. Bild: Andreas Solaro / AFP / Lehtikuva

En otrolig tabbe kostade Ott Tänak segern i VM-rallyt i Sardinien. Teemu Suninen tackade för sig och tog sin bästa placering i VM-serien hittills: andraplats.

Inför den sista specialsträckan i Sardinien såg allt ut att gå Ott Tänaks vägnar. Toyotaföraren hade en trygg ledning på 25 sekunder till tvåan, spanjoren Dani Sordo. På den snabba, under sju kilometer långa sträckan kunde enbart en krasch ta segern ifrån Tänak och det var just det som skedde.

Esten körde av vägen i en kurva och fastnade. Olyckan kostade Tänak mycket tid och hela fyra förare passerade honom. Toyotas stallchef Tommi Mäkinen var naturligtvis chockad.

– Vi vet inte vad som hände. Detta var klart en av de största besvikelserna denna säsong. Vi kommer självklart att undersöka incidenten noggrant, säger Mäkinen i WRC:s intervju.

För Teemu Suninens del var rallyt i Sardinien lyckat. Fordföraren körde stabilt genom hela veckoslutet och tog med all rätta karriärens bästa placering och andra podieplacering. Marginalen till segraren Sordo förblev 13,7 sekunder.

– Det var ett bra rally och slutresultatet fint. Speciellt med tanke på att jag har en ny kartläsare. Tävlingen var utmanande, men vi lyckades hålla bilen på banan, säger Suninen.

Av de övriga finländarna kom Esapekka Lappi på en sjunde plats och Kalle Rovanperä totalt nionde, efter att ha segrat i WRC2-klassen. Det var karriärens femte seger i klassen för den 18-åriga Rovanperä.

– Ett av de tuffaste rallyn jag någonsin kört. Mycket svårt, men vi fann flera viktiga saker för framtiden vad beträffar själva körandet, kartläggningen och bilen. Ett stort tack till hela teamet, kommenterade Rovanperä strax efter målgång.

1. Dani Sordo Hyundai 3.32.27,2

2. Teemu Suninen Ford +12,7

3. Andreas Mikkelsen Hyundai +32,6

4. Elfyn Evans Ford +33,5

5. Ott Tänak Toyota +1.30,1

5. Thierry Neuville Hyundai +2.06,7

7. Esapekka Lappi Citroen +2.59,6

8. Kris Meeke Toyota +4.40,1

9. Kalle Rovanperä Skoda +8.24,6

10. Jan Kopecky Skoda +8.49,2

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning