Dramatik och känslor i Sveriges triumf

Sverige slog Österrike med 4–0. På bilden jublar Victor Söderström och Lucas Raymond efter Theodor Niederbachs 2–0-mål. Bild: AP/TT/JASON FRANSON

Sveriges segersvit fortsätter efter en händelserik 4–0-seger över Österrike. Lucas Raymond brakade in i sargen och utgick med en misstänkt ryggskada. Sedan kom han tillbaka och sänkte motståndaren. Noel Gunler däremot hedrade sin bortgångna mormor med två fullträffar.

Sverige tvingades klara sig utan lagkaptenen Philip Broberg, som enligt SVT dras med en lättare skada, men mot A-gruppens nykomling Österrike skulle Skellefteåbacken inte behövas.

Det blev en programenlig 4–0-seger för Juniorkronorna i JVM-gruppspelets andra match.

– Vi kommer inte att överanalysera den här matchen. Vi vann, men hade kunnat göra lite fler mål, säger förbundskapten Joel Rönnmark.

Gunler hyllade sin mormor

Juniorkronorna inledde matchen i ett högt tempo och skapade mängder av målchanser, men det dröjde innan målnollan skulle spräckas.

Stjärnduon med Lucas Raymond och Alexander Holtz var högst delaktiga i bombardemanget mot mål och frustrationen tilltog när pucken inte ville in.

Men med två minuter kvar av den första perioden fick Noel Gunler till sist jubla. 19-åringen skickade i väg ett rappt handledsskott som tog i ribban innan pucken gick in i mål.

I början av den andra perioden kunde Sverige dryga ut ledningen ytterligare efter att Theodor Niederbach styrt in Victor Söderströms skott med skridskon.

Sverige fick sedan även med sig 3–0 när Noel Gunler satte sitt andra mål för matchen.

Båda målen firades genom att höja högerarmen mot skyn. En hyllning till 19-åringens mormor som gick bort i julhelgen.

– Det var känslosamt. Jag fick reda på det efter matchen mot Tjeckien, säger Gunler och fortsätter:

– Det betyder jättemycket. Hon är med mig här och jag gör mitt bästa på isen.

"Gjorde ont"

Värre var det för Lucas Raymond som i mitten på den andra perioden kom fel i en duell och flög in i sargen med huvudet före. Stjärnan tog sig för ryggen när han leddes av isen, men när den tredje perioden drog i gång var han tillbaka och fick revansch.

Efter ett fint förarbete från Alexander Holtz kunde Raymond sätta dit 4–0 och stänga ner tillställningen. Målet var hans första i turneringen.

Efter matchen gav han lugnande besked kring smällen.

– Jag kände direkt att jag som tur var klarade mig ganska bra, men att jag hade lite ont i ryggen. Så då kollade vi lite extra för att inte ta några chanser. Det kändes bra att kunna komma ut igen och lira.

"Vill alltid lira"

Trots att matchen i stort sett var avgjord fanns det inga tveksamheter kring att ge sig ut på isen igen.

– Oavsett matchbild och vad det står vill jag alltid lira. Skönt att kunna komma ut igen och fortsätta där vi lämnade. När allt kändes bra var det självklart att spela. Hade det varit värre hade jag inte gått på. Läkarteamet var med på det också, så det var inte ett så stort problem, säger Raymond.

Sverige spelar nästa match natten mot nyårsafton. Då ställs man mot betydligt tuffare motstånd i form av Ryssland.

I Finlands grupp A slog Tyskland juniorlejonens nästa motståndare Slovakien med 4–3 efter förlängning. Det betyder att oavgjort efter ordinarie speltid mot slovakerna räcker för Finland för att säkra en plats bland de två bästa i sin grupp.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning