Dramatik efter Sjöströms VM-brons: "Mår bra"

Sarah Sjöström fick syrgas efter VM-bronset på 200 meter frisim vid VM i Gwangju. Bild: Mark Schiefelbein/AP Photo

Svenska Sarah Sjöström gav allt och tog brons på 200 meter fritt vid sim-VM i Gwangju. Efter loppet drabbades hon av mjölksyraförgiftning, tvingades lägga sig ned vid poolkanten och fick syrgas av sjukvårdare. – Jag mår bra. Det var lite dramatiskt, säger Sjöström till SVT.

Dramatiska scener utspelade sig efter att Sarah Sjöström tagit brons bakom guldmedaljören Federica Pellegrini, Italien, och silvermedaljören Ariarne Titmus, Australien, på 200 meter fritt.

Efter VM-loppet i Gwangju låg Sjöström kvar vid bassängkanten i flera minuter. 25-åringen fick behandling av sjukvårdare, som tog blodtryck och gav syrgas, innan Sjöström med ostadiga steg fick hjälp ut från poolområdet.

"Extrem mjölksyra"

– Jag fick väldig, extrem mjölksyra och ont i huvudet. Sedan var det jättehögt blodtryck. Jag fick inte ställa mig upp, säger hon till SVT efter prisutdelningen.

– Hon blev mjölksyraförgiftad, säger landslagsläkaren René Tour till SVT och fortsätter:

– Mjölksyra blir ett gift för kroppen. Samtidigt är det det man behöver jobba upp för att simma fort.

En liknande händelse hände Sjöström vid VM i Shanghai för åtta år sedan, då hon föll ihop vid bassängkanten och hade svårt att andas. Hon repade sig även då relativt fort, utan syrgashjälp.

– Jag känner igen den där känslan, det har hänt många gånger efter 200 frisim, säger hon.

"Jätteglad"

Efter VM-silvret på 100 fjäril var bronset på 200 fritt Sjöströms andra medalj i Sydkorea.

– Jag är jätteglad över den här medaljen. Det här en distans det inte är givet att jag ska ställa upp på, säger hon.

Onsdagseftermiddagens dramatik ska inte innebära någon större fara för resten av VM. Tränaren Johan Wallberg är inte orolig

– Man kan må lite illa och få ont i huvudet när man drar på sig mjölksyra, så hon mår bra. Det är ingen fara, säger han.

TT: Det är ingen fara för i morgon (100 meter fritt)?

– Nej, hon får simma av nu och fylla på med energi så får vi se hur hon mår i morgon bitti. Men de är ju vana att dra på sig mycket mjölksyra och sedan simma bort det igen. Men varje dag blir tuffare och tuffare för att hålla uppe fräschheten, säger Wallberg.

– I morgon är det bara att ta sig vidare till semi, säger Sarah Sjöström till SVT.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning