Dramatens chef tvingas avgå

Eirik Stubø lämnar Dramaten med omedelbar verkan. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Eirik Stubø, vd för nationalscenen Dramaten i Stockholm, tvingas avgå.

Den kritik mot personalpolitiken på Dramaten som väcktes efter att dokumentären om Josefin Nilsson hade visats blev för mycket. Vid ett möte med personalen på Dramaten i Stockholm på måndag förmiddag gav vd, tillika konstnärlige chefen, Eirik Stubø beskedet att han avgår.

Stubø har kritiserats hårt i offentligheten av bland annat skådespelaren Julia Dufvenius och regissören Jenny Andreasson.

Orsaken till ilskan är att Josefin Nilsson på 1990-talet misshandlades svårt av sin dåvarande pojkvän, en man som arbetade som skådespelare på Dramaten. Följden av de skador han förorsakade Nilsson anses ha orsakat hennes förtidiga död. Mannen fick fortsätta jobba på Dramaten trots att han enligt vittnesmål var aggressiv mot sina kolleger.

Efter Eirik Stubøs avgång tar vice vd Maria Groop Russell över som vd.

Enligt styrelsen behöver Dramaten en omstart vad gäller arbetsmiljön.

– Dramaten har under Eiriks ledning haft stora konstnärliga och publika framgångar. Nya samarbeten har inletts både i Sverige och internationellt. Vi hoppas få se Eirik som regissör på teatern igen, säger Dramatens styrelseordförande Ulrika Årehed Kågström, i ett pressmeddelande.

Eirik Stubø säger att läget på teatern de senaste veckorna varit påfrestande för många.

– Jag har under de senaste dagarna förstått att jag inte har tillräckligt stort förtroende hos tillräckligt många i personalen.

Styrelsen inleder omedelbart rekrytering av en ny teaterchef/konstnärlig ledare.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning