Dramaten sparar – 19 tjänster försvinner

– Det finns en oro för framtiden: Kommer det här att räcka? säger Teaterförbundets förhandlingschef Madeleine Wagemyr. Bild: Bild: Dramaten

– Många är sjukskrivna och anställda flyr på grund av utbrändhet, säger en anställd till SVT om läget på Dramaten, där personalstyrkan nu skärs ner av ekonomiska skäl.

Dramaten har tidigare meddelat att personalstyrkan kommer att behöva minskas med 20 heltidstjänster. I höstas inleddes förhandlingarna mellan teatern och Teaterförbundet. I slutänden blir det sex personer som ska sägas upp, och övriga tjänster sparas in genom att inte tillsätta vakanser och pensionsavgångar.

Sammantaget minskas bemanningen med motsvarande 19 tjänster. Det är framför allt personalgrupperna inom tillverkning, scenteknik och administration som berörs.

"Står inför vägskäl"

Christina Bjerkander, pr- och marknadschef på Dramaten, säger att teaterns ledning har ägnat dagen åt att informera personalen och hänvisar till ett pressmeddelande i vilket teaterchefen Eirik Stubø säger:

"Bidraget från staten skrivs inte upp i samma takt som våra kostnader ökar. Inför 2017 har teatern, trots uppräkningen av anslaget på 0,7 procent, 3 miljoner kronor mindre att röra sig med."

Han fortsätter:

"Jag ser det som att teatern nu står inför ett vägskäl: en lösning vore att stänga scener, vilket jag anser är det absolut sämsta alternativet. I stället gör vi besparingar för att frigöra mer pengar till fler teateruppsättningar."

"Finns en oro"

Teaterförbundets förhandlingschef Madeleine Wagemyr är nöjd med att färre personer än ursprungligen beräknat kommer att sägas upp. Men om besparingsåtgärderna räcker på sikt är svårare att sia om.

– Det är jättesvårt att säga. Det är klart att det finns en oro inför framtiden – "kommer det här att räcka?" – om anslagen fortsatt inte står i paritet med löneökningarna på arbetsmarknaden, säger hon till TT.

Samtidigt målar flera i teaterpersonalen upp en bild av en arbetsplats där de anställda mår dåligt.

– Många är sjukskrivna och anställda flyr på grund av utbrändhet, säger en anställd som SVT:s Kulturnyheterna har pratat med.

Enligt Kulturnyheterna bekräftas den bilden av ett drygt tiotal Dramatenanställda med vitt skilda funktioner.

Eirik Stubø medger att oron kring besparingarna kan ligga bakom sjukskrivningarna.

– Jag utesluter inte det, säger han till Kulturnyheterna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning