Dramatik i starten – sent skepparbyte, tävlingsbåt nära krock med åskådarbåt

Simeon Tienpont intervjuades inför söndagens start Bild: Pedro Martinez/Volvo Ocean Race

Det saknades inte drama då de sju båtarna startade Volvo Ocean Race 2017–18 i spanska Alicante.

Havet var fyllt av åskådarbåtar då de sju båtarna i Volvo Ocean Race tog sikte på den första etappens mål i Lissabon.

Men innan starten hade det skett rätt dramatiska saker i kulisserna.

Strax inför starten kom beskedet att Akzo Nobel byter skeppare. Simeon Tienpont tog över medan Brad Jackson fick kliva åt sidan.

Bytet skedde bara en vecka efter att Tienpont klivit åt sidan en vecka innan starten och Jackson blixtinkallats för att ta över båten.

Enligt New Zeeland Herald var det något i kontraktet mellan Tienponts företag STEAM och Akzo Nobel som orsakat kontraktsbrottet. Tienponts företag hanterade alla detaljer i Akzo Nobels deltagande i jorden runt-seglingen.

– Kontraktsbrottet var tillräckligt allvarligt för att Akzo Nobel skulle säga upp kontraktet med omedelbar verkan och Akzo Nobel tog över förvaltningen av teamet. Simeon (Tienpont) erbjöds att fortsätta som skeppare men han valde att lämna teamet, skrev Akzo Nobel i ett pressmeddelande för en vecka sedan.

På fredagseftermiddagens deltog hans ersättare Jackson i skepparnas presskonferens i Alicante och Jackson var både fokuserad och förberedd att starta tävlingen ett par dagar senare.

Men samma dag vann Tienpont tillbaka sin plats i teamet då han fick rätt i en skiljedomstol. Tienpont reste till Alicante och förde förhandlingar med teamet och det resulterade i att han var tillbaka som skeppare då starten i tävlingen gick på söndagseftermiddagen.

– Det har varit en svår situation för hela teamet sedan vi kom till Alicante för tio dagar sedan. Jag har nu nått en överenskommelse med Akzo Nobel och vill lägga allt det här bakom oss och fokusera på tävlingen, säger Tienpont.

Det var inte bara Jackson som lämnade teamet strax inför starten. Också besättningsmedlemmarna Joca Signorini, Jules Salter och Rome Kirby klev åt sidan. Teamet berättade inga detaljer kring trions avhopp.

För att få ihop full besättning för den första etappen lånade man in Antonio Fontes från konkurrerande teamet Sun Hung Kai Scallywag.

Om det berodde på de kaotiska förberedelserna eller inte är oklart men Akzo Nobel låg sist i tävlingen då båtarna lämnade Alicante bakom sig på söndagen.

Då starten gick var det trångt i vattnen utanför Alicante och Turn the tide on plastic var bara decimeter från en katastrof då man höll på att ramma en åskådarbåt. I sista stund parerade man och undvek krocken.

Se incidenten här, cirka 3.40 in i videon.

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02