Drama i längdkvalet: protest och skada – men ingen finländare till final

Vasa IS-hopparen Kristian Bäck var frustrerad efter längdkvalet. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Herrarnas längdkval höll förvånansvärt låg nivå. Ändå lyckades finländarna Kristian Bäck och Kristian Pulli inte ta sig till final.

Bara två hoppare över åtta meter och resultatet 771 räckte till final. Herrarnas längdkval bjöd inte på några stora fyrverkerier – allra minst för finländarnas del. Kristian Pulli var svidande nära finalen då hans längsta hopp mätte 768, Kristian Bäcks tre hopp mätte 760, 760 respektive 761.

– Inget hände. Resultatet är vad det är. Det är onödigt att förvänta sig någonting mer då man är i 750-form, säger Vasa IS:s Bäck med en frustrerad min.

Problem med allergier har ställt till det för Bäck i sommar. I Jyväskylä hjälpte regnet och Bäck fick till det i FM-finalen där han hoppade 793, men nu var problemen tillbaka igen.

– Allergierna gör det svårt att bygga upp toppformen, säger Bäck.

Bäck gjorde en protest gällande hans sista hopp, men resultatet ändrades inte. Enligt Friidrottsförbundet gjordes protesten på grund av att man misstänkte att funktionärerna mätt hoppet fel.

Pulli skadad

Pulli grämde sig hårt efter kvalet. En vanlig dag hade han klarat 771 men ett misstänkt nervproblem i lårmuskulaturen ställde till det.

– Det grämer eftersom jag säkert hade haft en bra fart i ansatsen men nu måste jag halta fram. Nivån i tävlingen var sämre än vad jag förväntat mig, säger Pulli.

Han är osäker när han kan tävla igen. Nu måste skadan undersökas.

– Hoppas jag kan tävla snart igen, säger Pulli besviket.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning