Dragon Mining anser att pressen missuppfattade hur industrin fungerar – "Tanken är irrationell"

Dragon Mining fick otrevlig publicitet under julhelgen. Nu försöker vd Brett Smith korrigera missförståendet. Bild: Henri Forss/SPT

Gruvbolaget Dragon Mining har inga planer på att ta guldet och springa, hävdar bolagets vd. Den föreslagna gruvskatten väcker oro inom gruvindustrin.

Det australiska gruvbolaget Dragon Mining dementerar påståendet att bolaget skulle utnyttja finska myndigheters långa besvärstider för oetisk gruvverksamhet.

Iltalehti avslöjade på juldagen att bolaget planerade att tömma guldgruvan i Valkeakoski på allt guld innan Högsta förvaltningsdomstolen hade hunnit ta ställning till de lokala invånarnas besvär. Planerna framgick av ett prospekt som presenterades på börsen i Hongkong.

Dragon Minings vd Brett Smith hävdar att avslöjandet inte stämmer.

– Det där påståendet är en förvanskning av vad som sades i prospektet, säger Smith.

Smith deltog i Gruvindustrin rf:s pressmöte i Helsingfors på torsdagen. På mötet försökte representanter för gruvindustrin korrigera allmänna missförstånd när det gäller gruvindustrin.

– Påståendena var tvärtemot hur ett gruvbolag fungerar. Vi vill inte att våra gruvor ska ta slut, vi vill hitta nya resurser så att de kan fortsätta producera. Hela tanken om att vi skulle försöka bryta klart innan besvären är behandlade är irrationell.

Enligt Smith beror missförståndet på hur mineralresurser ska rapporteras i ett prospekt. Rapporteringen ska ske enligt vissa kriterier, vilket i praktiken leder till att gruvans livslängd framstår som kortare än vad den till slut blir.

– Vi kan endast rapportera det vi vet, men så klart letar vi hela tiden efter nya resurser för att förlänga livslängden. Ta till exempel gruvan i Orivesi som vi köpte av Outokumpu. Den har fungerat i sjutton år, men det har aldrig varit känt att den skulle ha mer än två år framför sig.

Gruvskatten kommer

Iltalehtis avslöjande väckte återigen livlig debatt om utländska gruvbolags aktivitet i Finland. Flera politiker tog ställning till frågan och ansåg att Finland ska införa en gruvskatt. För närvarande har Finland ingen gruvskatt. I stället betalar gruvindustrin ersättning till markägaren.

Gruvindustrins verksamhetsledare Pekka Suomela tror att gruvskatten är på väg.

– Jag tycker att det verkar ganska klart att varje parti har det här som ett mål på ett eller annat sätt i regeringsförhandlingarna, säger Suomela.

Gruvindustrin hoppas ändå att partierna gör en grundlig bedömning av skattens effekter innan de fattar några beslut. Risken finns att Finland på grund av den går miste om värdefulla investeringar.

– Vår uppfattning är att skattebördan för gruvor i sin helhet är högre än i Sverige, vilket innebär att en skattehöjning här skulle stödja svenska gruvor och den svenska sysselsättningen, säger Suomela.

Hur bra kunskaper har riksdagsledamöterna om gruvindustrin?

– När man ser på gruvindustrin överlag är det ett fåtal personer som känner den på djupet i det här landet. Riksdagsledamöternas arbete är krävande och de har mycket på sina bord. Dessutom är det här ett rätt komplicerat ämne, säger han.

Rättelse 18.1 klockan 15.05: Gruvindustrins verksamhetsledare heter Pekka Suomela och inget annat.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning