Dracula och gubbpunk

Det var inga besvikelser på Hori Smoku Summer Boogaloo på fredagen. På menyn stod förutom ren punk också grunge, poetry slam, noise och lo-fi.

Punkfestivalen Hori Smoku Summer Boogaloo, Ääniwalli 22.7.

– Dracula spelar på kyrkans orgel och sjunger obscena psalmer: helvete, helvete helvete helvete, helvete... sjunger Kalevi Helvetti i närmast poetry slam-stil.

Sen lägger sig Dracula ner på marken, det kan vara att han dör. Han stiger ändå upp igen om en stund. Allt till ambient och atonal musik från musikerna i Seksihullut.

Pertti Kurikka spelar Dracula, som lägger sig ner på marken och dör. Bild: Lukas Rusk

Kalevi Helvetti är Pertti Kurikkas, gitarrist i Pertti Kurikan Nimipäivät, soloprojekt. Han har på sig en Draculakostym och svär och berättar skrämmande historier till publiken. Kalevi Helvetti spelade redan tidigt på fredagen på Hori Smoku Summer Boogaloo men många nyfikna hade ändå samlats för att lyssna på festivalens mest avantgardistiska show.

Nätdejting och spritmeloner

Seksihullut var på gott humör och bjöd på en hård och energisk spelning. Från vänster Jyrki Nissinen, Sirpa Järvenpää, Hilla Kohtamäki och Jarkko Kujasalo. Bild: Lukas Rusk

Avantgardistisk punk har också Seksihulluts musik kallats. De intar den lilla scenen en timme senare och levererar en kort, snabb och hård spelning.

– Du tänker på en spritmelon, det är möjligt att göra en sån! Välj en melon av det torrare slaget, borra ett hål och häll in spriten! instruerar solist Sirpa Järvenpää i Viinameloni.

Höjdpunkten var Alueeni Sinkut från deras färska ep tillsammans med Hopeajärvi. Låten handlar om att sitta uppe på nätterna och surfa på dejtingsajter och är ett av bandets känsligare stycken.

Korvkalas

Teksti-tv 666 hade mest ös på hela kvällen, trots att publiken gick hetare för bland annat Mudhoney.

Teksti-tv är ett gäng otränade trettio-plus män: bandets uppsättning beror på vem som kan komma på spelningen. Fredagen verkar ha passat bra, för Tekstarit hade sex gitarrister på scen. Spelningen var definitionen på ett korvkalas. Man blir ambivalent – som värst är det en massa gitarrer som spelar ett ackord på full distorsion och gubbar som står och gnuggar sig mot varandra med ryggen mot publiken. Antingen älskar man deras extas eller så känner man sig utesluten. På fredagen var fallet för mig och en stor del av publiken lyckligtvis det tidigare.

Teksti-tv 666:s ensemble bestod av sex gitarrister, en basist och en trummis på fredagen. Det var totalt kaos på scen. Bild: Lukas Rusk

Hölökyn kölökyn

Gubbigare blir det när australiensiska Cosmic Psychos stiger på scenen. Snabba, minimalistiska bluesbaserade låtar som handlar om att det alltid finns tid för att gå till pubben, hur något är "jävla bullshit, kompis" och om att bli avsugen. Till sist tar gitarrist John McKeering av sig sin skjorta och blottar sin präktiga ölmage. Sen moonar han publiken när bandet tackar för konserten.

Cosmic Psychos gitarrist John McKeering bjöd på ännu mera naket när han visade sin stjärt till publiken som tack för konserten. Bild: Lukas Rusk

Mudhoney är bandet som de flesta kommit för att lyssna på. Publiken är otålig under soundchecken. Det knuffas, ropas och skriks.

Bandet är på skarpt och gott humör när de stiger på scen.

– Hölkt kölkt, är det inte så ni säger här? Det var någon som bjöd oss på moonshine och sade det, frågar gitarrist Steve Turner.

– Hölökyn kölökyn, svarar publiken.

Bandet öppnar med Suck you dry och så är moshpitten i full gång.

Stämningen var bäst och moshpiten störst när Mudhoney spelade. Från vänster Guy Maddison och Mark Arm. Bild: Lukas Rusk

Lukas Rusk

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00