Drabbat Indien bromsar export av coronavaccin

Indiens utrikesminister Subrahmanyam Jaishankar. Bild plockad från tv-sändning i februari. Bild: UNTV via TT-AP

Indien, som är världens största tillverkare av vaccin, meddelar att landet kommer att prioritera inhemsk vaccinering mot coronavirus.

Beskedet har även framförts till internationella aktörer som upphandlar vaccin, rapporterar Reuters.

Tidigare har det förekommit uppgifter om att Indien har fördröjt leverans av Astra Zenecas covid-19-vaccin. Flera hälsomyndigheter, speciellt i Afrika, ser med oro på sådana uppgifter.

Indien har hittills exporterat 60,5 miljoner doser, vilket är fler än de som använts i landet. Men stigande smittal innebär att indiska myndigheter omvärderar exportbeslutet.

– De närmaste veckorna och månaderna kommer efterfrågan att öka, och självklart förbereder man sig för det, säger Indiens utrikesminister Subrahmanyam Jaishankar.

– I flera fall har vi informerat våra internationella partner att smittalen går upp i Indien, så vi måste utöka våra vaccinationsmål. Vi hoppas att man förstår att det finns en anledning att vi koncentrerar oss på var vi (i Indien) befinner oss nu, säger ministern.

Indien med omkring 1,3 miljarder invånare har hittills vaccinerat omkring 55 miljoner personer. Planen är att alla över 45 år ska vaccineras i landet från och med den 1 april.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning