Döttrarna Mannerheims fascinerande och hemlighetsfulla liv

Anna Öhman och Veronica Aspelin. Bild: Oscar Öhman

Veckans avsnitt av Hissapodden kartlägger friherrinnorna Stasie och Sophy Mannerheims livsöden.

Vi känner dem främst som Gustaf Mannerheims döttrar. Men friherrinnorna Stasie och Sophy Mannerheims verkliga livsöden utspelade sig ofta långt bortom marskalkens skugga.

Barndomen i Ryssland präglades av tillfälliga bostäder och tjänstefolk som avlöste varandra. Vid sekelskiftet 1900 lämnade flickorna S:t Petersburg tillsammans med sin mamma, för ett nytt liv i Frankrike. Tonåren utspelade sig främst på en sträng internatskola i Paris, samtidigt som relationen till särskilt modern Anastasia svalnade. Kontakten mellan far och döttrar bottnade tidvis endast i hövlig brevkorrespondens.

En ganska rotlös barndom och svåra tonår i Paris tog uttryck i Stasie och Sophy Mannerheims vägval i livet. Den äldre av systrarna, Stasie, konverterade som 22-åring till katolicismen och levde de kommande 17 åren som nunna. Sophy gjorde långa resor över kontinenten, levde ekonomiskt spartanskt och förälskade sig i den rysk-franska madamen Alexandra Demidoff-Depret-Bixio.

I Hissapoddens avsnitt "I skuggan av sin fader- Anastasie och Sophy Mannerheim" kartlägger Veronica Aspelin och Anna Öhman döttrarna Mannerheims fascinerande, men hemlighetsfulla liv. Avsnittet gästas av Mannerheim-museets chef FD Kristina Ranki.

HBL

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning