Döttrarna gjorde polisman till elefantskyddare på fritiden

Elefantskyddet har vunnit en liten seger. En brittisk rättsmedicinare prisbelönas för en uppfinning som försvårar den illegala handeln med elfenben.

Max Moseley, rättsmedicinsk expert vid Londonpolisen, har utvecklat en metod för att avläsa fingeravtryck på elfenben. Hittills har man inte kunnat spåra avtryck äldre än två eller tre dagar eftersom materialet är så poröst. Med Moseleys metod kan man avläsa upp till en månad gamla fingeravtryck på elfenben, skriver Evening Standard.

Tidningen uppger att Moseleys metod redan har tillämpats framgångsrikt i Kenya och i andra länder där tjuvjakt på elefanter och illegal handel med elfenben är ett stort problem.

DETEKTIVARBETE. Max Moseley är polismannen som hittade på en metod för att spåra upp till en månad gamla fingeravtryck på elfenben. Bild: IFAW / HANDOUT

Max Moseley utvecklade metoden på sin fritid sedan hans döttrar hade frågat honom om inte han kan göra någonting för att hjälpa utsatta elefanter. Och visst kunde han det. Som tack uppmärksammar den internationella djurskyddsorganisationen IFAW honom med ett pris.

IFAW säger att den nya metoden hjälper polisen att samla bevis om personer som hanterar elfenben i den illegala handeln och personer som organiserar tjuvjakt.

Tjuvjakten är det allvarligaste hotet mot världens elefanter. Beståndet har minskat med 62 procent på bara 10 år till 400 000 djur. Den afrikanska elefanten riskerar att utrotas inom de närmaste tio åren. Tjuvjakten dödar uppskattningsvis 100 elefanter om dagen – fler än det föds, enligt worldelephantday.org.

Det är efterfrågan på elfenben som driver tjuvjakten. Priset på den kinesiska marknaden trefaldigades mellan 2010 och 2014. Också den asiatiska elefanten är hotad. Populationen är omkring 40 000 djur.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22