Dörren står på glänt för HJK

Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Med undantag för inledande 25 minuter som för HJK måste ha känts som något av en tropisk storm med slaviska kryddor som extra ingrediens gjorde Finlands enda hopp i de europeiska cuperna en näst intill perfekt bortamatch mot en på förhand sett bättre motståndare.

BATE Borisov hör väl inte till klubbarna, om du nu inte bekänner den självutnämnda landsfadern Aleksandr Lukasjenkos färg, som får hjärtat att slå några extra slag hos fotbollskonnäsörer. Staden är inte känd för särskilt mycket. Nazisterna ockuperade staden under tre år under andra världskriget, förstörde det mesta av den och såg till att drygt 30 000 människor mördades i de sex förintelseläger som den massmördande tyska krigsmakten upprättade.

Numera är staden känd för sina industrier och sitt fotbollslag vars meritlista det senaste decenniet är något finska klubbar bara kan drömma om.

Att HJK mot det motståndet går in och gör en helgjuten timme och i andra halvlek faktiskt är närmare ett segermål än den meriterade motståndaren skvallrar om att Mika Lehkosuos taktik bet BATE i öronsnibben likt getingen i sommarhettan. Att lyckas samla leden efter den röriga inledningen skvallrar om en viss inre styrka.

Fanns många hjältar i HJK. Hannu Patronen var en gigant i försvaret och Sebastian Dahlström blir bara bättre och bättre. Ingen högoddsare om den 21-åriga mittfältaren snart försvinner utomlands.

Före det kanske han och övriga Klubispelare får njuta av en höst utöver det vanliga. 0-0 betyder att en seger med vilka siffror som helst räcker att HJK ska avancera till tredje kvalomgången i Champions League. Där skulle antingen albanska Kukesi eller Qarabag från Azerbajdzjan vänta. De sistnämnda spelade gruppspel i Champions League förra säsongen. Där blev laget sist i gruppen men kryssade två gånger mot självaste Atletico Madrid.

Tipset är att Qarabag avancerar efter 0-0 på bortaplan. Båda tänkbara motståndarna är naturligtvis utmärkta fotbollslag men inte närmelsevis lika omöjliga som de vidunder HJK ställts mot under årens lopp. Schalke, Besiktas och Krasnodar för att nämna några.

Så visst står dörren, om inte vidöppen så åtminstone rejält på glänt, för HJK. Avancemang mot BATE gör att HJK är två segrar från en plats i gruppspelet i Europa League, fyra från en plats i åtråvärda Champions Leagues gruppspel där bara medverkan ger över 15 miljoner euro. Dit är vägen dock evighetslång. Och motståndarna i playoff-rundan oerhört tuffa.

Men gruppspelet i Europa League kan finnas inom räckhåll, åtminstone är det denna gång inte fullständig utopi. Avancerar man till playoff-rundan i Champions League får man en biljett till gruppspelet i Europa League även om man förlorar. Den biljetten ger ett klirr på tre miljoner euro i det av vd Aki Riihilahtis noga övervakade kassavalvet.

För att HJK, eller något annat finskt lag för den delen, ska ha en chans att nå någonstans i Europa krävs för det första ett bra lag och för det andra en portion tur. Eller kanske det är tvärtom.

Då HJK nådde gruppspelet i Champions League för 20 år sedan räckte det med att slå ett Metz på dekis för att nå drömmen. Då laget för några år sedan tog sig till gruppspel i Europa League utgjorde ett inte alltför märkvärdigt Rapid Wien det sista hindret.

HJK:s drömscenario för hösten 2018 är visserligen alltjämt rätt avlägset men visst kom de 28-faldiga finska mästarna några steg närmare drömmen via remin i Borisov.

Jonas von Wendt Reporter

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03