Något svagare Dorian hovrar över Bahamas – minst fem döda i orkanens spår

Dorians vindar piskar upp vatten i Freeport på Grand Bahama på måndagen. Bild: Ramon Espinosa/AP-TT

Dorian är "en historisk tragedi" för Bahamas, säger premiärminister Hubert Minnis.

Ovädret är fortsatt förhållandevis stilla över Grand Bahama, och informationen från drabbade öar sipprar nu sakta fram. Hittills har man enligt Minnis bekräftat fem dödsoffer på Abaco-öarna i nordöstra Bahamas.

Dorian, som i nuläget hovrar cirka 17 mil öster om West Palm Beach i Florida, kommer snart att börjat röra sig västerut mot den amerikanska delstaten, förutspår National Hurricane Center (NHC) i USA. Den har dock minskat lite i styrka och nedgraderats till kategori tre på den femgradiga Saffir-Simpson-skalan.

"Katastrofal verkan"

"Det står klart att orkanen Dorian haft en katastrofal verkan", säger Sune Bülow vid Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) i ett uttalande.

IFRC larmar också om att omfattande översvämningar på ön Abaco kan ha förorenat dricksvattenbrunnar.

"Vi väntar oss omfattande behov av nödbostäder samt behov av kortsiktigt ekonomiskt stöd liksom rent vatten och sjukvård", säger Sune Bülow.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning