Dopningsmisstänkte Bahta startar trots utredning: "Rättssäkert"

Meraf Bahta är fortsatt misstänkt för dopningsbrott. Bild: Lehtikuva / Markku Ulander

Meraf Bahtas tredje prick för missar i vistelserapporteringen kvarstår, efter granskning av dopningskommissionens jurister. Trots det tillåts långdistanslöparen starta på 10 000 meter i EM.– Vi fortsätter med det vi tycker är ett rättssäkert arbete, säger Svenska friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson.

Sveriges EM-aktuella stjärna är fortsatt misstänkt för dopningsbrott för vilket hon riskerar två års avstängning.

"Jag är mycket, mycket ledsen över det som hänt och att jag hamnat i det här. Det är verkligen olyckligt och det är riktigt jobbigt att vara i den här situationen", säger hon i ett pressmeddelande.

Friidrottsförbundet begärde omprövning av den tredje pricken i hennes vistelserapportering, men dopningskommissionens jurister har nu meddelat att den tredje förseelsen kvarstår efter granskning. Därmed blir Bahta ett fall vid dopningskommissionens möte den 17 augusti.

"Har känt mig trygg"

"Jag har inte klarat av att göra vistelserapporteringen helt själv, utan har behövt ta hjälp under flera år. Den här rapporteringen är jätteviktig och just därför har jag också tagit hjälp. Jag har känt mig trygg i det stöd jag fått. Men jag förstår att det inte har fungerat och misstag kan tyvärr hända och det är väldigt jobbigt", säger Bahta.

Vid mötet på fredag i nästa vecka ska dopningskommissionen ta ställning till om de ska göra en anmälan till dopningsnämnden eller om ärendet ska avslutas.

I morgon, onsdag, ska hon springa 10 000 meter och på söndag 5 000 meter i EM. Om den svenska stjärnan fälls i dopningsnämnden blir hon sannolikt avstängd i upp till två år, hon blir av med en eventuell EM-medalj liksom prispengar och hennes resultat stryks.

"Jag vet att förbundet är emot all form av doping och det är jag också. Jag har stort stöd i den här processen. Den är jobbig och vi får se vad de säger när de tittar på hela bilden. Jag älskar att springa, det är mitt jobb och mitt liv. Jag har tränat länge för EM och ska göra mitt allra bästa", säger Bahta.

Tagit råd

Det svenska förbundet bjöd in till en ny pressträff under dagen där man förklarade och försvarade att Bahta tillåts starta.

– Vi har varit i kontakt med dopningskommissionen, IAAF (Internationella friidrottsförbundet), det Europeiska friidrottsförbundet. Och vi har tagit råd av Arne Ljungqvist (svensk tidigare dopningsjägare) och juristen Tore Brolin för att säkerställa att vi inte gör fel. Vi fortsätter med det vi tycker är ett rättssäkert arbete, säger förbundets generalsekreterare Stefan Olsson.

Moraliska aspekter

Han säger att förbundet även beaktat de moraliska aspekter som kan finnas med att låta Bahta starta i EM då hon kan komma att straffas i efterhand.

– Vi förstår att den moraliska aspekten finns, men vi har inte fått några indikationer från dem vi pratat med att vi bör stänga av henne och inget i regelverket säger att vi borde göra det, säger Olsson.

Sverige har också fått kritik i medierna, bland annat från finländskt håll, för att Bahta tillåts ställa upp i EM.

– Ingen officiell eller formell kritik från något annat land har framförts till oss, klargör Olsson.

Oanmälda dopningskontroller under tränings- och uppbyggnadsperioden är ett av de mest effektiva sätten att avskräcka från att använda dopningsmedel och att upptäcka dopning.

För att kunna göra kontroller utanför tävling har Internationella antidopningsorganisationen Wada infört vistelserapporteringssystemen Adams (individuell vistelserapportering) och Lars (kollektiv vistelserapportering). I dessa system ska idrottarna/lagen i förväg rapportera var de befinner sig under en timme per dygn och därmed vara tillgängliga för dopningstester.

Rapporten ska lämnas in fyra gånger per år och avse de närmaste tre månaderna.

Kravet på vistelserapportering gäller för alla idrotter och länder och vistelserapporter ska lämnas av ett begränsat antal elitidrottsutövare världen över. Varje specialidrottsförbund och land fastställer kriterier för vilka utövare som ska ingå i respektive kontrollpool.

I Sverige använder just nu 47 friidrottare vistelserapporteringssystemet.

Källa: Riksidrottsförbundet.

Den 26 juli avslöjade Aftonbladet att Meraf Bahta har tre missar i vistelserapporteringssystemet de senaste tolv månaderna och därför är misstänkt för brott mot dopningsreglerna.

Förbundet skickade in en begäran om omprövning till dopningskommissionen. I begäran angavs personliga skäl, till exempel kopplade till läs- och skrivsvårigheter och olyckliga sjukdomsfall, samt administrativa skäl, såsom inloggningsproblem och kompletterande rapportering via mejl.

Jurister vid Riksidrottsförbundets dopningskommission har tittat på fallet men beslutat att hennes tre missar kvarstår.

Fallet ligger nu hos Riksidrottsförbundets (RF) dopningskommission som vid sitt nästa möte den 17 augusti behandlar ärendet och tar beslut att antingen fria, det vill säga ta bort någon/några/alla missarna, eller lämna över ärendet till RF:s dopningsnämnd som utdelar eventuellt straff. Bahta riskerar upp till två års avstängning.

Under utredningen är Bahta fri att tävla enligt reglerna (inte automatisk avstängning under utredning för vistelserapporteringsbrott) – så länge inte förbundet väljer att stänga av henne.

På onsdag ska hon springa 10 000 meter i EM och söndag 5 000 meter.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning