Dopningsmisstänkta åkarna stängs av

Aleksej Poltoranin är det största namnet bland de som åkt fast. Bilden är tagen 2015. Bild: Alessandro Trovati

Aleksej Poltoranin, Dominik Baldauf, Max Hauke, Karel Tammjärv och Andreas Veerpalu stängs alla av efter dopningsrazzian under skid-VM.

Norrmannen Trond Nystad säger samtidigt upp sig från jobbet som österrikisk landslagstränare efter skandalen.

Kazaken Poltoranin och österrikarna Baldauf och Hauke släpptes av polis under torsdagen efter att de ska ha erkänt bloddopning.

Nu stängs de av tillfälligt, och med omedelbar verkan, uppger Internationella skidförbundet (Fis). Detsamma gäller estländarna Karel Tammjärv och Andreas Veerpalu.

Tammjärv pratar

Tammjärv kommenterar nu dessutom själv dopningen i en intervju med estländska tidningen Öhtuleht. Han säger att han började 2016 då han kände att hans resultat inte var tillräckliga.

– Jag ville bli starkare och snabbare, säger Tammjärv som aldrig varit topp tio i världscupen individuellt.

Kazaken och estländarna stängs av efter beslut från Fis, med hänvisning till förbundets antidopningsregler. Beslutet om att stänga av Dominik Baldauf och Max Hauke kommer i stället från den österrikiska antidopningsbyrån.

"Fis: Tydlig signal"

"Samtidigt som de senaste dagarnas händelser har kastat en mörk skugga över sporten är det samtidigt en tydlig signal att Fis inte tolererar dopning och det är en tydlig signal till andra utövare att det kommer att innebära kraftfulla personliga, rättsliga och idrottsliga konsekvenser för den som dopar sig", säger Fis-ordföranden Gian Franco Kasper i ett pressmeddelande.

I spåren av bloddopningsskandalen säger norrmannen Trond Nystad samtidigt upp sig från jobbet som tränare för det österrikiska skidlandslaget.

– Nu har jag sett bevisen for dopningen. Det betyder att jag är färdig med skidåkningen i Österrike. När VM är över på söndag drar jag hem till Ramsau. När folk håller på med sådana här saker har jag ingen önskan att jobba längre med det österrikiska skidförbundet, säger Nystad till VG.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning